Een konvooi van Nederlandse VN-militairen wacht voor de Kroatische grens na de val van Srebrenica
NOS Nieuws

Dutchbatters stappen naar ombudsman om uitblijven eerherstel

Veteranen van Dutchbat III stappen naar de Veteranenombudsman vanwege het uitblijven van eerherstel na gesprekken met het ministerie van Defensie. Het overleg over excuses en een financiële vergoeding duurt volgens de veteranen te lang.

Advocaat van de veteranen, Michael Ruperti, bevestigt de stap van twintig veteranen naar de ombudsman. Volgens Ruperti hebben de twee gesprekken tussen de veteranen en het ministerie die de afgelopen anderhalf jaar plaatsvonden, niets opgeleverd. "Wij willen nationaal eerherstel voor Dutchbat III. Maar Defensie wil per se niet voldoen aan een groepsclaim, uit angst voor precedentwerking."

Ik vraag me af waarom Defensie de militairen van Dutchbat III niet serieus neemt

Michael Ruperti, advocaat van 220 Dutchbat-veteranen

Stress

Volgens Ruperti wil de Nederlandse staat alleen de ex-militairen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) een vergoeding bieden. "Ze vergeten dat alle Dutchbat III-militairen na terugkomst in Nederland door het slijk zijn gehaald. Dat leidt bij alle militairen tot sociale problemen. Ik vraag me af waarom Defensie dat niet serieus neemt."

Met de steun van de ombudsman, die een advies kan uitbrengen aan de regering, hopen de veteranen onder meer op het geclaimde bedrag van 22.000 euro per persoon, wat neerkomt op een totaalbedrag van ruim 4,5 miljoen euro. "Dat bedrag is symbolisch. Het gaat ons om het eerherstel. Over het bedrag valt te praten", zegt Ruperti.

Srebrenica

Een groep van 220 veteranen heeft een claim neergelegd tegen de Nederlandse staat in verband met de "onmogelijke missie" van de VN in Srebrenica in 1995. De militairen waren daar gelegerd op het moment dat de moslimenclave werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen. De Dutchbatters werden door generaal Mladic weggestuurd. Daarna werden ruim 7000 moslimmannen en -jongens vermoord. Mladic werd onlangs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn rol in de genocide.

Vorige maand maakte kolonel Thom Karremans, destijds commandant van de Dutchbatters, bekend dat hij als getuige wil optreden in een rechtszaak die een Dutchbat-militair tegen de Nederlandse staat had aangespannen. Hiermee wil Karremans volgens zijn advocaat Knoops een lans breken voor de Dutchbatters die 22 jaar na dato nog altijd procederen voor eerherstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl