Het presidentiële paleis in Sanaa ANP

Rusland heeft al zijn diplomatiek personeel uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa geëvacueerd. Volgens de Russen is het er niet veilig genoeg meer. De Russische ambassadeur is naar Riyad in Saudi-Arabië gevlogen, van waaruit hij verder zal werken.

Jemen is sinds 2015 in een burgeroorlog verwikkeld en in Sanaa werd de afgelopen weken hevig gevochten. Er is een strijd gaande tussen de waarschijnlijk door Iran gesteunde Houthi-rebellen en een door Saudi-Arabië geleide internationale coalitie.

Ook onderling wordt er door verschillende groeperingen gevochten. Vorige week nog werd oud-president Saleh gedood door zijn voormalige Houthi-partners bij een vluchtpoging naar Saudi-Arabië.

De Russen hebben hun personeel vanochtend geëvacueerd. Voor het opstijgen van het vliegtuig uit Sanaa hebben ze overleg gehad met de internationale coalitie die luchtaanvallen in het gebied uitvoert. Nederland sloot al eerder zijn ambassade in het land.

Volgens de Verenigde Naties heerst in Jemen de ergste humanitaire crisis ter wereld. Bij de strijd zijn 10.000 doden gevallen, 3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en er heerst hongersnood. Vorige week kwam een ploeg van het Rode Kruis en tv-maker Floortje Dessing vast te zitten in het oorlogsgebied. Zij was daar om aandacht te vragen voor het conflict.

STER reclame