
Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk dicht
Minister Koenders heeft besloten de Nederlandse ambassade in Sanaa tijdelijk te sluiten. De medewerkers van de ambassade hebben Jemen al verlaten, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer over Jemen, waar sjiitische Houthi-rebellen een staatsgreep hebben gepleegd.
"De situatie in Jemen is op dit moment onvoorspelbaar. Aanhoudende politieke spanningen en het risico van opnieuw oplaaiend geweld hebben mij tot het besluit gebracht de ambassade in Sanaa tijdelijk te sluiten. Ik betreur deze stap nu te moeten zetten. Nederland en Jemen onderhouden al vele jaren goede relaties, maar mijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze mensen op de post geeft hier de doorslag", schrijft Koenders.
De afgelopen dagen sloten al meer westerse landen hun ambassade in Jemen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Onduidelijk is welke gevolgen de sluiting heeft voor steunprojecten en de samenwerking van Nederland en Jemen op gebieden als veiligheid en rechtsorde, water en gezondheid.
Reisadvies
Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die nog in Jemen zijn al geruime tijd op het land te verlaten. Koenders: "Nu de politieke situatie en veiligheidssituatie in Jemen nog onzekerder worden, is het des te meer van belang dat Nederlanders zo spoedig mogelijk het land verlaten."
- liveblog
Duitsland verlengt lockdown tot 14 februari • Pfizer levert toch meer vaccins aan Nederland
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 19 januari.
Heel Europa vaccineert tegen corona: hoe ver zijn andere landen?
Veel mensen vinden dat het vaccineren niet snel genoeg gaat in Nederland. Hoe verlopen de vaccinatieprogramma's in de landen om ons heen?
'Rutte en De Jonge moeten echt duidelijk maken waarom avondklok nodig is'
Volgens crisisexpert Marco Zannoni moet het kabinet morgen duidelijk maken wat de exacte bijdrage van een dergelijk zware maatregel is bij de bestrijding van de Britse variant.