Besneeuwde wegen in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Avondspits in de sneeuw vestigt record: nooit eerder 1500 kilometer file

De winterse weersomstandigheden hebben geleid tot een recordaantal files in de avondspits. Op het hoogtepunt, aan het einde van de middag, stond er volgens de ANWB zo'n 1500 kilometer file. Even voor 22.00 uur waren de problemen vrijwel opgelost, zegt Rijkswaterstaat.

Het oude filerecord dateert volgens de ANWB uit 2013 en bedroeg iets meer dan 1000 kilometer. Dennis Mooij van de ANWB benadrukt echter dat er inmiddels op een andere, verfijndere manier wordt gemeten.

De problemen in de spits waren het grootst in het oosten van Brabant. Mede vanwege ijsplakken op de wegen kwam het er al vroeg vast te staan. De A2 bij Eindhoven was enige tijd in beide richtingen dicht.

Ook bij Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hield de overlast lang aan. De Amsterdamse politie waarschuwde dat de ringweg A10 rond de hoofdstad extreem druk, glad en nauwelijks begaanbaar was.

Om diezelfde reden waren op het knooppunt Prins Clausplein bij Den Haag de verbindingswegen naar de A4 urenlang dicht.

Code rood

Sinds het begin van de middag geldt voor een groot deel van het land code rood vanwege de sneeuw en gladheid. Nog altijd is code rood van kracht in alle provincies behalve Limburg. Mensen wordt afgeraden om de weg op te gaan.

Ook in Utrecht is het glibberen op de wegen

Ook het vliegverkeer ondervindt veel overlast van het weer. Op Schiphol zijn vandaag ruim 600 vluchten geschrapt. De hele dag stonden er urenlange rijen voor de balies van de luchtvaartmaatschappijen.

Duizenden reizigers zijn gestrand en op zoek naar een plek om te overnachten. De KLM heeft brieven uitgedeeld met de mededeling dat de luchtvaartmaatschappij niet helpt bij het zoeken van een hotel. Wel zal de KLM de kosten vergoeden.

Het vliegveld in Eindhoven was vanmiddag enkele uren dicht en werd vanavond opnieuw gesloten. Ook Rotterdam The Hague Airport is dicht. Dat duurt nog tot zeker 23.00 uur.

Openbaar vervoer

De NS zegt dat de hinder voor treinreizigers de hele avond groot zal zijn. Er wordt al met een beperkte dienstregeling gereden, maar verstoringen op verschillende trajecten hebben de problemen vergroot. Rond Amsterdam Centraal en van en naar Schiphol rijden geen treinen meer. Ook rond Utrecht zijn er problemen.

Verder is in verschillende regio's het busvervoer flink ontregeld. Zo hebben de openbaarvervoersbedrijven in Den Haag en Amsterdam besloten de bussen uit de dienst te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl