Code rood voor grootste deel Nederland, luchtverkeer ontregeld

Aangepast
ANP

Het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege sneeuw en gladheid. Het weeralarm is van kracht tot middernacht en geldt voor vrijwel het hele land, met uitzondering van Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg. In die provincies blijft code oranje van kracht.

Vanuit het zuiden is het begonnen met sneeuwen en de komende uren trekken de sneeuwbuien verder naar het noorden. In de zuidelijke provincies is het door de sneeuw op veel wegen glad. Het leidt tot veel vertragingen. De sneeuwval houdt in het grootste deel van het land tot ver in de avond aan.

De weer- en verkeersdiensten houden rekening met een drukke avondspits vanwege het winterse weer. Rijkswaterstaat waarschuwt voor "zeer gevaarlijke omstandigheden" op de weg en adviseert mensen om niet de weg op te gaan.

Wat is code rood?

Het KNMI geeft code rood af wanneer extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zo veel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst twaalf uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

De NS raadt treinreizigers aan om zo vroeg mogelijk naar huis te gaan. De dienst verwacht veel hinder op het spoor en had daarom de dienstregeling al aangepast. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop af te stemmen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

NS: ga op tijd naar huis

Er rijden vandaag minder treinen. Waar normaal gesproken elk kwartier een intercity rijdt, gaat deze vandaag eens per halfuur. Dat leidt in veel gevallen tot een langere reistijd en drukkere treinen.

Tussen Utrecht en Den Haag rijden de hele dag geen intercity's door een wisselstoring. Van en naar Zaandam rijden geen treinen vanwege meerdere verstoringen. En ook tussen Arnhem en Zutphen was het treinverkeer een groot deel van de dag verstoord, vanwege uitgelopen werkzaamheden.

Schiphol
@Schiphol
In verband met verwacht winterweer van vanmiddag worden veel vluchten geschrapt door de luchtvaartmaatschappijen. We adviseren reizigers voor vertrek van huis daarom om de status van hun vlucht te checken via onze website, app of via de airline.
5 maanden geleden

Vanwege de weersomstandigheden was Eindhoven Airport enige tijd gesloten. Inmiddels kunnen er weer vluchten vertrekken en landen.

Op Schiphol waren aan het begin van de middag 430 vluchten geannuleerd. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal vluchten tot dan toe. Hoeveel vertragingen er zijn op de luchthaven kon de woordvoerder niet zeggen.

De KLM heeft voor vandaag bijna 300 Europese en intercontinentale vluchten geschrapt. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat de passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt.

Strooicijfers

Rijkswaterstaat zet vandaag de maximale capaciteit in:

- er zijn 546 strooiwagens op de weg, deels voorzien van een sneeuwschuiver;

- de wagens strooien op 10.000 kilometer snelweg, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen;

- 1200 werknemers van Rijkswaterstaat zijn in touw. Dit zijn 800 strooiwagenchauffeurs en 400 man voor de coördinatie en het laden en lossen.

Het winterweer leidde vanochtend niet tot een drukkere ochtendspits dan anders. Volgens de ANWB verliep de spits "bijna normaal" en leek het zelfs iets minder ​druk ​dan gemiddeld, doordat veel mensen de weg niet op waren gegaan vanwege de waarschuwingen.