liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog: Code rood voorbij maar alertheid blijft geboden

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht in ons liveblog.

De grootste problemen door de sneeuw zijn achter de rug, maar het blijft vannacht en morgen nog wel oppassen op de weg. Schiphol en de NS houden morgen de normale dienstregeling aan. Reizigers wordt wel geadviseerd de vlucht- en verkeersinformatie in de gaten te houden.

Het winterse weer leidde vandaag tot problemen in het verkeer, maar zorgde ook voor sneeuwpret, bijvoorbeeld in Numansdorp.

Verdwaalde reiziger

Agenten hebben een man naar huis gebracht die al sinds het begin van de avond onderweg was van Vijfhuizen naar Nieuw-Vennep, een afstand van ongeveer 14 kilometer. De man legde het eerste stuk af met de trein. Toen die niet verder ging, wachtte hij tevergeefs op een bus. Hij besloot daarna te gaan lopen en verdwaalde.

Rijkswaterstaat blijft in touw

Woordvoerder Diederick Fleuren van Rijkswaterstaat zegt dat de meeste snelwegen goed begaanbaar zijn, "sommige zijn al mooi zwart". Vannacht zal er met man en macht worden gewerkt om alle wegen vrij te maken, zegt Fleuren. "Het blijft oppassen geblazen. Houd de verkeersinformatie goed in de gaten."

Treinen overal in beweging

Op vrijwel alle plekken in het land rijden de treinen weer. Op het drukste station van Nederland, Utrecht CS, is inmiddels niemand meer gestrand. De NS probeert grotere groepen gestrande reizigers elders in het land waar mogelijk nog thuis te krijgen, eventueel met extra treinen. Voor morgen geldt in principe weer een normale dienstregeling, maar de spoorwegen houden daarbij wel een "fikse slag om de arm", zegt verslaggever Kees van Dam.

'Ergste leed geleden'

Weerman Marco Verhoef zegt in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het ergste leed nu wel geleden is. Maar het blijft opletten: "Op sommige wegen liggen nog ijsplaten, dus blijf alert." Op de hoofdwegen verwacht Verhoef dat het komende nacht over het algemeen prima rijden is, maar op provinciale wegen en in dorpen blijft de kans op gladheid aanwezig.

Rotterdam The Hague Airport weer open

De luchthaven Rotterdam The Hague Airport is vanavond weer open gegaan. Het lijkt erop dat de twee vluchten van Transavia dinsdagochtend via de aangegeven dienstregeling vertrekken. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen en annuleringen en een langere reistijd naar het vliegveld.

Code rood na middernacht voorbij

Code rood wordt om middernacht ingetrokken, maar dat betekent niet dat de problemen dan helemaal voorbij zijn. Er blijft vannacht kans op gladheid door sneeuwresten en lokaal zijn wegen glad door bevriezing. Ook in de ochtendspits kan het verkeer hier nog last van hebben.

Morgen overdag valt er mogelijk nog een winterse bui, maar problemen worden daarmee niet verwacht. Er komt meer zon en het wordt 2 tot 4 graden.

Strooiwagen van de weg

In Assen is vanavond een strooiwagen van de weg geraakt. Door de gladheid gleed de wagen van de weg en belandde in een sloot. Daar kwam de strooiwagen vast te zitten in de sneeuw. De bestuurder van de wagen is niet gewond geraakt.

120 incidenten vanwege gladheid

Er waren vandaag zo'n 120 aan gladheid gerelateerde incidenten op de Nederlandse wegen, meldt Rijkswaterstaat. Alle files zijn nu zo goed als opgelost en er wordt rustig gereden op de wegen.

Veel incidenten hadden te maken met vrachtwagens die op- en afritten niet konden nemen vanwege gladheid. Vooral rond Rotterdam en Den Haag speelde dat. Ook in en bij tunnels kwamen vrachtwagens stil te staan omdat ze de helling niet konden nemen.

Rijkswaterstaat hoopt dat het rond middernacht in het westen droog wordt zodat de weg daar vrij kan worden gemaakt. In het oosten van het land sneeuwt het nog tot 03.00 uur vannacht. Daarna kan de weg pas sneeuwvrij worden gemaakt.

Ook als de sneeuw straks stopt blijft voorzichtigheid geboden, vanwege bevriezing van natte weggedeelten.

Wat kost een dag winters weer?

Een dag vol sneeuw kost een transportbedrijf veel geld. Voor grote bedrijven gaat het om tonnen.

Veldbedden op Schiphol

Schiphol heeft 1300 veldbedden klaargezet voor gestrande reizigers. De bedden staat in de nieuwe vertrekhal 1 en achter de douane bij pier D en G. De luchthaven heeft vandaag meer dan 600 vluchten geannuleerd. Niet iedereen hoeft op de luchthaven te overnachten. Een deel van de reizigers is terug naar huis gegaan of naar een hotel.

Veldbedden op Schiphol voor gestrande reizigers

Sneeuwbarricade voor Utrechtse school

Tanja Braun / NOS
Kinderen hebben voor hun school een barricade opgeworpen

Kinderen hebben een barricade van sneeuw opgeworpen voor de ingang van een school in de Utrechtse wijk Tuindorp. Morgen staken de leraren, maar voor de zekerheid hebben ze toch maar de ingang afgesloten.

'Utrecht CS begint een puinhoop te worden'

Kees van Dam: Utrecht CS begint een puinhoop te worden

Reizigers moeten nacht doorbrengen op Schiphol

Martijn Bink: reizigers zullen de nacht op Schiphol moeten doorbrengen

Honderden reizigers gestrand op Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn honderden reizigers gestrand. Er staat inmiddels een rij vanaf Schiphol Plaza naar de taxistandplaats, meldt AT5. Rond de luchthaven rijden geen treinen en bussen.

Schiphol zet bedden neer

Op Schiphol worden bedden neergezet voor gestrande reizigers. De bedden worden geplaatst in zowel het gebied voor als achter de douane.

Veel problemen op Utrecht CS, reizigers blijven positief

Tussen Utrecht CS en Den Haag CS rijden door een wisselstoring geen treinen, datzelfde geldt voor de treinen tussen Utrecht en Hilversum. Ook tussen Utrecht CS en Bodegraven rijden geen treinen en de sprinters tussen Utrecht CS en Amersfoort zijn ook uitgevallen. Ook hier is de oorzaak een wisselstoring.

Ondanks drukte toch vrolijkheid op Utrecht CS

Nooit eerder 1500 kilometer file

De winterse weersomstandigheden hebben geleid tot een recordaantal files in de avondspits. Op het hoogtepunt, aan het einde van de middag, stond er volgens de ANWB zo'n 1500 kilometer file. De verwachting is dat de problemen nog de hele avond aanhouden.