Onderhandelaars dicht bij akkoord over voorwaarden brexit
De onderhandelaars van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn het bijna eens over de voorwaarden voor de volgende fase van de onderhandelingen over de brexit. Bronnen rondom de onderhandelingstafel melden aan de NOS dat ze optimistisch zijn en dat er vannacht een akkoord kan worden bereikt. Volgende week is er een belangrijke top in Brussel waar de regeringsleiders moeten besluiten of er verder kan worden gepraat.
Een belangrijk punt daarbij is de controle bij de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Met de brexit willen de Britten niet alleen de EU, maar ook de Europese interne markt verlaten.
Onder de bestaande regels mogen personen en goederen zonder controle de grens tussen Ierland en Noord-Ierland overgaan. Nu zijn beide landen immers nog EU-lid. Ierland wil dat graag zo houden, omdat met deze regeling de spanningen in de grensregio zijn afgenomen. De EU wil dat ook, maar vindt dat er wel controle op de goederenstromen moet komen, bijvoorbeeld om invoerheffingen te kunnen innen.
Laatste struikelblok
De Noord-Ierse DUP, een protestantse en pro-Britse partij, blokkeerde een eerder voorstel voor de nieuwe regeling rond de grens. In dat plan zou Noord-Ierland een aparte status binnen het Verenigd Koninkrijk krijgen, waarbij het zich aan de EU-regels houdt. Volgens de EU is dat de enige manier om de Ierse landsgrens open te houden. Maar de DUP lag dus dwars, terwijl de regering van premier May wel afhankelijk is van de gedoogsteun van die partij.
Voorzitter Tusk van de Europese Raad geeft morgenochtend om 07.50 uur Nederlandse tijd een persconferentie over de brexit.
De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is het laatste struikelblok waarover nog onderhandeld wordt. Over de compensatie die de Britten moeten betalen voor de brexit is in hoofdlijnen al een akkoord bereikt, net als over de status van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britse burgers in de EU.