Nog geen akkoord, maar May en Juncker hebben er 'alle vertrouwen in'

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben nog geen deelakkoord kunnen sluiten over de brexit. Dat hebben de Britse premier May en voorzitter Juncker van de Europese Commissie bekendgemaakt op een persconferentie in Brussel.

Juncker zei dat hij goed overweg kan met May maar dat ze een harde onderhandelaar is en dat het niet is gelukt overeenstemming te bereiken. Later deze week gaan de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden verder. Hij zei dat hij er vertrouwen in heeft dat er alsnog een akkoord komt voor de EU-top van 14 en 15 december.

Volgens NOS-correspondent Tim de Wit lijkt het erop dat May zich in de loop van de middag heeft gerealiseerd dat ze niet zo ver kon gaan als ze van plan was. Volgens uitgelekte berichten waren de Britten bereid Noord-Ierland een aparte status te geven na de brexit. Dat wilden Ierland en de EU graag. Dan zou de grens tussen beide landen open kunnen blijven.

Maar de Noord-Ierse DUP is fel tegen een aparte status voor Noord-Ierland en May zou daarmee in haar maag zitten. Ze is in het Lagerhuis afhankelijk is van gedoogsteun van de protestantse Noord-Ieren.

Als er een akkoord is, moet niet alleen May maar de hele Britse regering ermee instemmen. Mays gedoogpartners, de Noord-Ierse Democratische Unionisten (DUP) moeten ook akkoord gaan. Zij zijn minder te spreken over een uitzonderingspositie voor Noord-Ierland.

Ook Schotland wil wel een aparte status als Noord-Ierland die ook krijgt.

Om de zaak extra moeilijk te maken, heeft de burgemeester van Londen een nieuw probleem opgeworpen. In een tweet zegt hij dat Londen dan ook maar een speciaal gebied moet blijven waar de EU-regels blijven gelden. Burgemeester Khan wijst erop dat de Londenaren in grote meerderheid tegen de brexit hebben gestemd.

STER reclame