Een vrachtwagen op de weg tussen Dundalk in Ierland en Newry in Noord-Ierland rijdt langs een protestbord
NOS NieuwsAangepast

Brexit: wordt het probleem aan de grens met Ierland opgelost?

Het is opnieuw een belangrijke dag voor de brexit, het vertrek van de Britten uit de EU, gepland in 2019. De Britse premier May hoopt in Brussel een akkoord te sluiten over de scheidingsvoorwaarden. Pas als dat er is, kunnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en Groot-Brittannië beginnen.

Wat de scheidingsvoorwaarden betreft lijken de onderhandelaars elkaar dicht genaderd. De Britten zijn naar verluidt bereid om tientallen miljarden voor toekomstige EU-begrotingen op tafel te leggen. De schattingen lopen uiteen van 45 tot 55 miljard euro. Ook de afspraken over de toekomstige rechtspositie van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk lijken rond.

Theresa May

Anders ligt het bij de derde voorwaarde, de controles op grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. "Over dit probleem is echt het hele weekend en zelfs vannacht doorgepraat om tot een soort van akkoord te komen", zegt correspondent Tim de Wit in Londen. "Tot nu toe zijn de berichten dat er nog altijd geen deal is over die grens."

Het probleem is dat de Britten niet alleen de EU, maar ook de Europese interne markt willen verlaten. Ierland wil keiharde garanties van de Britten dat de grens openblijft. De EU wil dat ook, maar vindt dat er dan controle op de goederenstromen moet komen, bijvoorbeeld om invoerheffingen te kunnen innen.

De Britten hebben voorgesteld high tech-controles in te voeren, waarbij je met een soort van tracking-systeem alle goederen kan volgen. "De EU vindt dat te mager", zegt De Wit. "Die grens is 500 kilometer lang en heeft 275 grensovergangen. Dat zijn allemaal kruip-door-sluip-doorweggetjes, dus moeten de Britten met iets beters komen."

Gedoogsteun

Wat de zaak nog ingewikkelder maakt is dat premier May in het Lagerhuis de gedoogsteun van de Noord-Ierse DUP nodig heeft. Die eist dat Noord-Ierland exact op dezelfde manier wordt behandeld als de rest van het Verenigd Koninkrijk. De protestante Noord-Ieren zijn bang dat Noord-Ierland anders steeds hechter met de Ierse Republiek verbonden raakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl