Schulz op de SPD-partijdag
NOS NieuwsAangepast

Schulz: ik wil Verenigde Staten van Europa

De Duitse SPD-leider Martin Schulz pleit voor een nieuwe Europese grondwet, met meer Europese integratie. "In 2025 willen we de Verenigde Staten van Europa". Landen die de grondwet afwijzen, zouden automatisch de EU moeten verlaten.

Dat maakte hij bekend op een partijcongres in Berlijn, waar vandaag wordt gestemd over Schulz' toekomst als partijleider en over de vraag of hij mag doorgaan met gesprekken met de CDU/CSU over de vorming van een nieuwe coalitie. In september leed de SPD met Schulz als lijsttrekker een historische verkiezingsnederlaag.

Een nieuw grondwettelijk verdrag moet volgens hem geen bedreiging vormen voor de individuele lidstaten, maar "een zinvolle toevoeging" zijn op bestaand beleid. Het plan is de wet in nauwe samenspraak met de bevolking op te stellen.

Ook vraagt hij de leden of hij "een open gesprek" mag aangaan met Merkels CDU/CSU over een nieuwe regering. Nadrukkelijk wordt in Berlijn gezegd dat dit niet betekent dat hij wil gaan onderhandelen over een nieuwe Grote Coalitie (GroKo). "We willen niet per se regeren. We willen ook niet per se niet-regeren. Doorslaggevend is wat we bereiken kunnen. Ik geef u mijn woord."

Correspondent Jeroen Wollaars: "De koers van Schulz is opvallend. In de verkiezingsstrijd ging het amper over Europa. Nu denkt Schulz opeens de harten van zijn partijgenoten én die van de massaal weggelopen kiezers te kunnen terugwinnen met een zeer opvallend betoog over heel vergaande Europese integratie. De vraag is of dat lukt."

Steun leden

SPD-leden op het partijcongres zijn positief over het plan van Schulz. "Een Verenigde Staten van Europa zijn het enige goede antwoord op de uitdagingen van onze tijd", zegt Taner Ünalgan uit Gelsenkirchen. "De weg daarnaar toe is nog een enorme uitdaging, omdat veel krachten ertegen zijn."

Partijlid Martin Peters uit Aachen: "Het is een oud idee, de SPD heeft dat in 1925 al geopperd. Schulz heeft het gerevitaliseerd, omdat het huidige Europa niet voor de mensen werkt, maar voor grote ondernemingen. Het is een idee dat meer mensen naar de SPD zal lokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl