SPD-leider Schulz
NOS NieuwsAangepast

SPD sluit regeringsdeelname onder Merkel wederom uit

De sociaal-democratische Duitse partij SPD zal geen deel gaan uitmaken van een regering-Merkel. Dat heeft SPD-leider Schulz nogmaals benadrukt.

Na de verkiezingen van september liet de SPD weten niet beschikbaar te zijn als regeringspartij. Gisteren mislukte de coalitievorming tussen FDP, CDU/CSU en de Groenen. Nu herhaalt Schulz dus zijn eerdere standpunt. Hij vindt dat de Duitse kiezer zich opnieuw moet kunnen uitspreken en zegt dat zijn partij niet bang is voor nieuwe verkiezingen. Hij gaat woensdag in gesprek met president Steinmeier. Merkel heeft nog geen contact met hem opgenomen, zo liet hij weten.

Vertrouwensbasis

Gisteren trok de FDP zich terug uit de gesprekken over de zogenoemde 'Jamaica-coalitie'. Volgens FDP-voorman Lindner was er geen vertrouwensbasis meer voor verdere gesprekken.

Door het "nee" van de SPD wordt het heel lastig voor bondskanselier Merkel om een regering te vormen. Een minderheidsregering met de Groenen of de FDP is een optie, maar nieuwe verkiezingen behoren ook tot de mogelijkheid. In de Duitse Bondsdag zitten zeven partijen en niemand wil samenwerken met de rechts-populistische AfD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl