Martin Schulz, gisteren met president Steinmeier (links)
NOS NieuwsAangepast

Schulz blijft terughoudend over nieuwe Grote Coalitie

SPD-leider Martin Schulz heeft in Berlijn gezegd dat hij nog geen groen licht heeft gegeven om een begin te maken met de onderhandelingen over een nieuwe grote coalitie in Duitsland tussen CDU/CSU en SPD. Een hernieuwde samenwerking is geen automatisme, verklaarde Schulz.

Schulz zei ook dat er veel opties zijn om te komen tot een nieuwe regering, en dat al die opties onderzocht moeten worden. Een van die opties is een minderheidskabinet-Merkel, met alleen CDU en haar zusterpartij CSU. Dat heeft niet de voorkeur van Merkel zelf, die een stabiele regering nastreeft. Een andere optie is nieuwe verkiezingen.

Oppositie

Na de verkiezingen van 24 september, waarbij zowel de CDU als de SPD verloor, verklaarde Schulz direct dat de SPD in de oppositie zou gaan. Na de mislukking van de formatie van christendemocraten, Groenen en liberalen is de situatie in Duitsland veranderd. President Steinmeier heeft een beroep gedaan op zijn SPD-partijgenoten om alsnog regeringsdeelname te overwegen.

Gisteren spraken de partijleiders van CDU, CSU en SPD met Steinmeier. Na afloop werd er niets inhoudelijks gezegd. Merkel legde eerder deze week wel haar kaarten op tafel, met de oproep aan de SPD om samen een nieuwe regering te vormen.

De partijleden van de SPD hebben een belangrijke stem in de vraag of er een nieuwe Grote Coalitie moet komen. Maandag komt het partijbestuur bijeen om voorstellen te formuleren voor het partijcongres op donderdag over regeringsdeelname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl