NOS NieuwsAangepast

Merkel: liever naar de stembus dan minderheidsregering

Bondskanselier Merkel geeft de voorkeur aan nieuwe verkiezingen in Duitsland boven de vorming van een minderheidscoalitie. Nadat de formatiebesprekingen na vier weken door de liberale FDP waren getorpedeerd, zei Merkel op de tv dat ze er niet over piekert om terug te treden. "Nee, dat is geen optie. Ik geloof dat Duitsland stabiliteit nodig heeft."

Als er inderdaad nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, is Merkel opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor de CDU/CSU. Maar ze benadrukte dat de bal nu bij president Steinmeier ligt. Zij heeft hem vanmiddag van de nieuwe situatie op de hoogte gesteld.

In een minderheidscoalitie met de FDP of de Groenen is de regering bij elke stemming afhankelijk van de steun van tientallen andere Bondsdagleden, waaronder die van de rechts-populistische AfD. Merkel voelt daar niets voor.

Het mislukken van het slepende formatieoverleg kwam gisteravond laat toch nog onverwacht. De FDP stapte eruit omdat de partij zich niet kon vinden in de maatregelen waarover wekenlang is gesproken met de CDU/CSU en de Groenen.

Niet drukken

Steinmeier riep na zijn onderhoud met Merkel alle partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Wie bij verkiezingen knokt voor het verkrijgen van politieke verantwoordelijkheid, mag zich niet drukken als hij die verantwoordelijkheid eenmaal in handen heeft", zei de president in een sneer naar zijn eigen sociaal-democratische SPD.

SPD-leider Martin Schulz heeft na de verkiezingsnederlaag steeds gezegd dat hij niet opnieuw in een coalitie met de CDU van Merkel wil. Vandaag herhaalde hij dat nog eens.

Geplogenheden

Schulz noemde het optreden van Merkel onbeschaamd. "Dat zij meteen naar de tv rent om te verkondigen dat zij de kandidaat is voor het bondskanselierschap, is een blijk van minachting voor de gesprekken die de president nu met alle partijen gaat voeren. Het is ook een schending van de democratische geplogenheden om op zo'n manier je kandidatuur bekend te maken. Dat gaat bij de SPD anders."

President Steinmeier spreekt de komende dagen met alle politieke leiders over een uitweg uit de politieke impasse. Daarbij zal hij naar verwachting ook een nadrukkelijk beroep doen op partijgenoot Schulz.

In de eerste opiniepeiling na het mislukken van het coalitieoverleg, zegt 45 procent van de ondervraagden wel iets te voelen voor nieuwe verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl