SPD-leider Schulz sprak gisteren met president Steinmeier
NOS NieuwsAangepast

Volgende week toch overleg Merkel en Schulz over coalitie

De SPD wil toch onderhandelen over deelname aan een nieuwe coalitie in Duitsland. SPD-leider Schulz sprak gisteren met president Steinmeier (ook een SPD'er), waarna de SPD-top tot diep in de nacht bijeen was.

Het lijkt erop dat de Duitse sociaal-democraten geen voorwaarden vooraf stellen aan de gesprekken, die volgende week in eerste instantie worden gevoerd met de CDU en haar Beierse zusterpartij CSU. De christen-democraten zijn na de verkiezingen van 24 september als grootste partij uit de bus gekomen. De onderhandelingen tussen bondkanselier Merkel en Schulz zijn op het presidentiële paleis onder leiding van Steinmeier.

Er was de laatste dagen vanuit de partij al steeds meer druk ontstaan op Schulz om toch met Merkel over een zogenoemde "grote coalitie" te spreken, zoals een kabinet van CDU/CSU en SPD in Duitsland wordt genoemd. "De SPD kan zich niet als een koppig kind gedragen", zei de minister van Justitie, SPD'er Heiko Maas.

Behalve een coalitie ligt ook nog de optie van gedoogsteun op tafel. SPD en mogelijk de Groenen zouden dan een minderheidskabinet van CDU/CSU steunen.

CDU/CSU en SPD regeren al samen en hebben samen nog steeds een ruime meerderheid van 399 van de 709 zetels in de Bondsdag, hoewel ze bij de verkiezingen samen 105 zetels verloren.

Draai

De CDU had na de mislukte onderhandelingen met de liberale FDP en de Groenen al gezegd dat de deur voor de SPD openstond, maar tot begin deze week had Schulz elke toenadering afgewezen. Hij stuurde aan op nieuwe verkiezingen, maar daar was verzet tegen vanuit de SPD-fractie in de Bondsdag en vanuit andere partijgeledingen. Het belang van een stabiele regering in Duitsland is voor de voorstanders van onderhandelen een zwaarwegend argument.

Over twee weken is er een partijcongres van de SPD, waar de leden zich achter de draai zullen moeten scharen die de partijtop nu dus heeft gemaakt. Partijleider Schulz heeft beloofd dat ze mogen stemmen over eventuele regeringsdeelname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl