NOS Nieuws

Oud-topman Volkswagen krijgt 7 jaar voor rol in sjoemelschandaal

Voormalig Volkswagen-topman Oliver Schmidt is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn rol in het wereldwijde emissieschandaal, dat bekend werd als de sjoemelaffaire.

Volgens de rechter was Schmidt een sleutelfiguur in het schandaal en gebruikte hij de misstanden om carrière te kunnen maken.

De Duitser Schmidt werd begin dit jaar opgepakt. Hij was manager in Detroit, waar de uitstoot van 600.000 auto's werd gemanipuleerd. In augustus bekende hij voor de rechter schuld aan betrokkenheid bij het gesjoemel. Hij zei dat hij zich tussen 2012 en 2015 schuldig had gemaakt aan samenzwering en fraude.

Testsituatie

Het schandaal kwam in 2014 aan het licht. Volkswagen installeerde software waardoor een auto 'wist' of hij werd getest in een lab of wanneer hij op de weg reed. In de testsituatie werd de uitstoot beperkt. Op de weg stootten sommige auto's veertig keer zo veel vervuilende stoffen uit als toegestaan. Naar schatting gaat het wereldwijd om zo'n 11 miljoen auto's.

Het Duitse concern kocht vervolging van de Amerikaanse justitie in januari af voor een bedrag van 4,3 miljard euro. Wel werden Schmidt en zeven andere Volkswagen-topmannen in de VS aangeklaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl