NOS Nieuws

Volkswagentopman VS bekent fraude en samenzwering

Een voormalige topman van Volkswagen heeft voor een rechter in de VS schuld bekend aan betrokkenheid bij het wereldwijde emissieschandaal. Oliver Schmidt zei dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan samenzwering en fraude. Hij kan tot zeven jaar cel krijgen.

Schmidt was manager in Detroit, waar de uitstoot van 600.000 auto's werd gemanipuleerd. Daar zou hij drie jaar lang, tussen 2012 en 2015, toezichthouders hebben misleid. Hij zou hebben gezegd dat de uitstoot op de weg hoger was door technische problemen, terwijl er bewust software voor was gemaakt. Begin dit jaar werd hij opgepakt.

4,3 miljard

Het schandaal kwam in 2014 aan het licht. Volkswagen installeerde software waardoor een auto 'wist' of hij werd getest in een lab of wanneer hij op de weg reed. In de testsituatie werd de uitstoot beperkt. Op de weg stootten sommige auto's veertig keer zo veel vervuilende stoffen uit als toegestaan. Naar schattingen gaat het wereldwijd om zo'n 11 miljoen auto's.

Het Duitse concern kocht vervolging van de Amerikaanse justitie in januari af voor een bedrag van 4,3 miljard euro. Wel zijn behalve Schmidt zeven andere Volkswagen-topmannen in de VS aangeklaagd. De rechtbank beslist in december over de straf van Schmidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl