VW-topman Matthias Müller is in de VS bijna 15 miljard dollar kwijt aan schadevergoeding en compensatie voor het sjoemelschandaal met dieselauto's
NOS Nieuws

Schikking VS kost Volkswagen 15 miljard dollar

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen met de autoriteiten en bezitters van een auto met sjoemelsoftware. Eigenaren van zo'n auto kunnen onder meer een schadevergoeding tegemoetzien tot 10.000 dollar.

De schikking is tot stand gekomen na maandenlange onderhandelingen tussen Volkswagen, de Amerikaanse autoriteiten en advocaten van gedupeerden. In totaal is Volkswagen 14,7 miljard dollar kwijt in de VS, oftewel 13,4 miljard euro.

Volkswagen gaf vorig jaar september toe dat het heeft gerommeld met de uitstootwaarden. In elf miljoen dieselauto's zat speciale software waardoor de auto bij toelatingstests schoner leken dan ze in werkelijkheid zijn.

Europese landen

Het is de eerste deal die Volkswagen sluit met overheden en bezitters van een sjoemeldiesel. In Nederland en in andere Europese landen zijn al enkele zaken geweest, maar die hebben nog tot niets geleid. Volkswagen wilde in Amerika snel tot een schikking komen omdat het concern in een rechtszaak verwacht nog veel meer kwijt te zijn aan boetes en vergoedingen.

In totaal had Volkswagen tot nu toe 16 miljard euro opzijgezet voor de gevolgen van het dieselschandaal. Een groot deel daarvan is door deze schikking nu opgebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl