'Nederlandse' orka Morgan is zwanger

Orka Morgan in de zeedierenopvang Loro Parque op Tenerife EPA

Orka Morgan, die in 2010 werd gered uit de Waddenzee, is zwanger. Dat heeft de zeedierenopvang en dierentuin Loro Parque op Tenerife bekendgemaakt. De zwangerschap van het zeezoogdier werd ontdekt bij een reguliere medische controle.

De jonge orka was in zeer slechte conditie toen ze in de Waddenzee werd gevonden. Ook bleek ze doof te zijn. Ze was vermoedelijk verdwaald bij Schotland en was sterk vermagerd en verzwakt. De orka werd opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk en kreeg daar de naam Morgan.

Discussie

In het Dolfinarium kon de orka aansterken, maar toen ontstond er een felle discussie over haar toekomst. Experts zeiden dat Morgan niet teruggezet kon worden in zee, omdat haar kudde onvindbaar was. Een aantal natuur- en dierenorganisaties was het daar niet mee eens.

Besloten werd om Morgan naar het dierenpark Loro Parque te verhuizen, omdat dat gespecialiseerd is in het opvangen van orka's. De rechter bepaalde uiteindelijk dat dat kon. In november 2011 verhuisde ze. Enkele weken later zeiden haar verzorgers dat het goed ging met Morgan.

Kalveren

De jongen van orka's worden kalveren genoemd. Orka's krijgen hooguit eens in de drie tot vijf jaar een kalf. De zwangerschap duurt achttien maanden. Wanneer Morgan moet bevallen is nog niet bekend.

STER Reclame