Voor de deur van het Dolfinarium in Harderwijk wordt vandaag een protestactie gehouden voor de orka Morgan. Enkele Nederlandse natuur- en dierenorganisaties trekken de neutraliteit van een groep wetenschappers in twijfel die advies geven over de toekomst van de orka.

De organisaties zijn bang dat niet goed bekeken wordt of de orka teruggezet kan worden in de natuur. Ze zijn kritisch omdat de namen van de onderzoekers niet bekend zijn gemaakt. "Afgelopen weken hebben we alle grote namen op internationaal orkagebied geraadpleegd en niemand weet wie deze mensen zijn", zegt initiatiefnemer Wietse van der Werf.

"We verwachten dat deze mensen door het Dolfinarium zelf zijn gekozen en dat er dus commerciële belangen meespelen", aldus Van der Werf. "Wij zien graag dat er onafhankelijke wetenschappers worden betrokken bij het onderzoek. Orka Morgan is miljoenen euro's waard."

Moeder

Het zeedierenpark zegt zelf juist graag te willen dat Morgan wordt teruggezet in de natuur, maar wil in alle eerlijkheid laten uitzoeken of dat wel goed is voor de orka.

Omdat orka's kuddedieren zijn, is het van belang dat het jonge dier weer teruggaat naar haar eigen moeder. Van de familie is echter geen enkel spoor, waardoor Morgan nog niet terug kan naar zee.

Morgan werd eind juni door het Dolfinarium uit de Waddenzee gehaald. Het dier was verzwakt en kon niet meer wegkomen. Ze werd naar Harderwijk gebracht om aan te sterken. Het gaat nu goed met Morgan. Ze eet goed en is gezond.

STER reclame