De orka Morgan, die in juni in de Waddenzee werd gevangen, kan mogelijk niet worden teruggezet in de zee. Dat zegt een woordvoerder van het Dolfinarium.

Omdat orka's kuddedieren zijn is het van belang dat het jonge dier weer teruggaat naar haar eigen moeder. Zolang die niet is gevonden, kan Morgan niet terug naar zee. "We hebben foto's en dna-materiaal verspreid naar orka-watchers over de hele wereld, dus er wordt wel gezocht naar haar familie. Of we die vinden is maar de vraag."

Zeldzaam

Morgan werd eind juni door het Dolfinarium uit de Waddenzee gevist. Het dier was eerder bij Ameland opgemerkt door een schip van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het komt haast nooit voor dat een orka in Nederlandse wateren wordt gezien. De laatste keer zou in 1947 zijn geweest. In 1963 spoelde een dood exemplaar aan op het strand van Noordwijk.

Protest

In het Dolfinarium is het dier inmiddels weer op haar normale gewicht gekomen, al is haar gezondheid nog altijd niet stabiel.

PETA protesteerde dit weekend tegen de lange gevangenschap van Morgan. Volgens de Dierenrechtenorganisatie wordt het moeilijker de orka weer terug te brengen in het wild als ze langer vastzit. Volgens de woordvoerder is het nog altijd de bedoeling haar uiteindelijk weer uit te zetten. Er wordt met experts wereldwijd overlegd om dat te bewerkstelligen.

STER reclame