In Valetta is een tijdelijk grafteken opgericht voor Galizia
NOS NieuwsAangepast

Politie Malta pakt tien verdachten op voor bomaanslag op journalist

Op Malta zijn tien mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslag op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Premier Muscat maakte bekend dat ze zijn gearresteerd bij een grote operatie van de politie, de veiligheidsdiensten en het leger. De actie is nog aan de gang.

De 53-jarige blogger, die op haar blog corruptiezaken behandelde en daar ook leden van de regering niet spaarde, kwam in oktober om het leven bij een bomaanslag op haar auto. Kort voor de aanslag had ze aangifte gedaan vanwege doodsbedreigingen.

Een aantal van de verdachten was volgens Muscat al langer bekend bij de politie. Ook de andere verdachten hadden al een strafblad. Of het brein achter de aanslag is opgepakt, is niet bekendgemaakt. De politie heeft 48 uur de tijd om de verdachten te horen voor zij aangeklaagd of vrijgelaten moeten worden.

"Ik heb een helder idee wie er achter zitten, maar ik kan nu nog geen details geven. Laten we niet vergeten dat dit soort uitspraken in het verleden zijn gebruikt bij de verdediging van verdachten", aldus Muscat, die verder niets zei over het mogelijke motief van de verdachten.

Politiechef aangeklaagd

De familie van Galizia heeft de politiechef van Malta aangeklaagd, omdat hij getrouwd is met een minister waar Galizia regelmatig over schreef op haar corruptieblog. Ook premier Muscat en zijn vrouw zijn daar uitgebreid beschreven. Volgens Galizia had Muscats vrouw een bedrijf in Panama en sluisde ze grote bedragen naar rekeningen in Azerbeidzjan.

De Maltese regering loofde eerder een beloning van een miljoen euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van betrokkenen bij de aanslag. Als de tipgever betrokken is bij de moord, kan hij of zij een beroep doen op wetgeving die klokkenluiders beschermt.

In reactie daarop zeiden de zonen van Galizia dat ze niet geïnteresseerd zijn in een veroordeling, "zolang de verantwoordelijken in de regering aanblijven". Ze vroegen Muscat af te treden, omdat zij vinden dat hij de fundamentele vrijheidsrechten van hun moeder niet heeft beschermd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl