Politie bij het wrak van de auto van Daphne Caruana Galizia
NOS NieuwsAangepast

Journaliste op Malta omgekomen door bomaanslag

Op Malta is een onderzoeksjournaliste om het leven gekomen door een bomaanslag op haar auto. De 53-jarige Daphne Caruana Galizia hield een veelgelezen blog bij waarin ze corruptiezaken behandelde, waarbij ze vaak politici beschuldigde.

Premier Muscat van Malta bevestigde de dood van de journaliste. Hij verklaarde dat ze gedood werd toen ze haar woning verliet, even buiten de hoofdstad Valetta.

Muscat werd eerder dit jaar ook van corruptie beschuldigd door Caruana Galizia. De premier veroordeelde de moord als een barbaarse aanval op de persvrijheid.

"Ik zal niet rusten tot deze zaak is opgelost, ons land verdient dat", zei Muscat in een televisietoespraak waarin hij opriep tot nationale eenheid.

"Iedereen weet dat Caruana Galizia mij scherp bekritiseerde, op persoonlijk en politiek gebied, maar niemand kan deze barbaarse daad rechtvaardigen", zei Muscat.

"Allemaal zwendelaars"

In juni schreef Muscat vervroegde verkiezingen uit. Hij zocht de steun van de bevolking als reactie op aantijgingen van Caruana Galizia. Ze zei dat documenten aantonen dat Muscats vrouw een bedrijf in Panama had, en dat ze grote bedragen van het bedrijf naar rekeningen in Azerbeidzjan sluisde. Muscat werd met een ruime meerderheid herkozen.

Muscat en zijn vrouw spraken de beschuldiging tegen en begonnen een zaak tegen de journaliste wegens smaad.

De laatste tijd richtte Caruana Galizia haar pijlen op politici van de oppositie. "Het zijn allemaal zwendelaars, de situatie is hopeloos", schreef ze maandag in haar laatste artikel.

Daphne Caruana Galizia, op 27 april bij de rechtbank in Valetta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl