NOS NieuwsAangepast

Duizenden Maltezen lopen mee in protestmars voor vermoorde journaliste

Op Malta hebben duizenden mensen deelgenomen aan een protestmars vanwege de dood van onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Zij werd afgelopen maandag opgeblazen door een autobom.

Tijdens de herdenking werden bloemen neergelegd bij een monument voor de vermoorde journaliste in de hoofdstad Valletta. Op sommige spandoeken stonden de laatste woorden die Caruana Galizia schreef op haar blog: "Overal waar je kijkt zijn boeven. De situatie is hopeloos".

'Ze hebben Daphne het zwijgen opgelegd, maar haar geest leeft voort'

Bij de herdenking waren verschillende vooraanstaande politici aanwezig. Grote afwezigen waren de premier van Malta, Joseph Muscat, en de voornaamste oppositieleider in het parlement Adrian Delia. Beiden zijn door Caruana Galizia beschuldigd van corruptie.

Volgens Muscat was hij afwezig op verzoek van de familie van Caruana Galizia. Delia zei geen opschudding te willen veroorzaken.

Vanwege de herdenking hadden alle zeven zondagskranten op Malta vandaag een zwarte voorpagina en in witte letters de tekst: "De pen overwint angst".

Caruana Galizia behandelde veel corruptiezaken en beschuldigde daarbij vaak politici. Ook miljardairs, criminelen en extreem-rechtse groeperingen kregen ervan langs. Caruana Galizia verdiende er de bijnaam 'Eenpersoons WikiLeaks' mee.

Wie er achter de moord zit op de journaliste, is nog onduidelijk. Een Nederlands forensisch team helpt bij het onderzoek. De regering van Malta noemt het onderzoek naar de moord van buitengewoon groot belang. "Er moet gerechtigheid komen, ongeacht de kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl