ANP (bewerking: NOS)
NOS SportAangepast

Nominaties Sportman 2017: Verstappen, Dumoulin en Kramer

Tom Dumoulin, Sven Kramer en Max Verstappen zijn genomineerd voor de eretitel Sportman van het Jaar. Van de shortlist die vorige week werd bekendgemaakt, koos de vakjury deze drie als uiteindelijke kandidaten.

Op dinsdag 19 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala in de RAI in Amsterdam.

De afvallers zijn Michael van Gerwen, Dylan Groenewegen, Bauke Mollema, Ferry Weertman, Kenley Jansen, Sjinkie Knegt, Bauke Mollema, Kjeld Nuis en Jan Smeekens.

Vorig jaar was er veel kritiek op de vakjury omdat Van Gerwen niet genomineerd was. Ook nu zit de wereldkampioen darts, die zijn sport al jaren domineert, er niet bij. Waarom niet?

"Hij is zeker op tafel gekomen", legt voorzitter Bas van de Goor uit. "We hebben er echt lang over gesproken. Het is vrij lastig om uit te leggen waarom iemand er niet bij zit. Tegenvraag zou kunnen zijn: wie moet er dan uit? Wij denken echt dat deze drie de topdrie van een fenomenaal sportjaar zijn."

Tom Dumoulin

In de honderdste editie van de Giro d'Italia toonde Dumoulin zich het voorbije voorjaar de beste. Daarmee is hij de eerste Nederlander die de Italiaanse rittenkoers op zijn naam heeft gebracht. Afgelopen week was hij terug in Milaan en ontving hij zijn nominatie.

Dumoulin ontvangt gouden envelop met nominatie

Dumoulin won in de Giro de individuele tijdrit en een bergetappe. Hij had de roze leiderstrui stevig om zijn schouders toen hij in de koninginnenrit met darmproblemen van zijn fiets moest. In de laatste bergetappe hield Dumoulin de schade beperkt en met een tweede plaats in de allesbeslissende tijdrit verzekerde hij zich van de eindzege in de Giro.

Dat tijdrijden zijn specialiteit is, bewees de winnaar van olympisch zilver in 2016 opnieuw tijdens de WK in Bergen. De Limburger won met Team Sunweb de ploegentijdrit en werd als eerste Nederlandse man wereldkampioen op de individuele tijdrit.

Sven Kramer

Begin dit jaar werd Sven Kramer voor de negende keer in zijn loopbaan Europees kampioen allround. In het Heerenveense Thialf won hij de vijf en tien kilometer, op de 500 en 1.500 meter eindigde de Fries respectievelijk als achtste en tweede.

Met dezelfde klasseringen veroverde Kramer twee maanden later in Hamar ook zijn negende wereldtitel allround.

ANP
Sven Kramer in actie tijdens de EK allround

Tussendoor toonde de kopman van Lotto-Jumbo zich bij de WK afstanden in Gangneung de sterkste op de vijf en tien kilometer en greep hij brons op de 1.500 meter.

Voor zijn winnende tien kilometer in Gangneung - met 12.38,89 een wereldrecord voor laaglandbanen - werd Kramer onderscheiden met de Oscar Mathisen Award, de jaarlijkse trofee voor de indrukwekkendste schaatsprestatie van het seizoen.

Max Verstappen

De sportman van het jaar 2016 kende een seizoen met opnieuw hoge pieken, maar ook diepe dalen. In China, bij de tweede grand prix van het seizoen, startte Verstappen vanaf de zestiende plaats, maar hij wist in de eerste ronde negen man te passeren en uiteindelijk toch als derde te finishen.

Getty
Max Verstappen

Na die knappe prestatie was het echter vooral kommer en kwel voor de coureur van Red Bull Racing. In zeven van de eerste veertien wedstrijden moest Verstappen de race voortijdig staken.

Pas in Maleisië kwam de ommekeer. Een dag na zijn twintigste verjaardag startte de Limburger op het circuit van Sepang als tweede achter de latere wereldkampioen Lewis Hamilton, die hij al snel inhaalde en vervolgens op afstand reed. Het resulteerde in de tweede GP-zege in Verstappens loopbaan.

Ook daarna toonde hij zijn klasse. In de Verenigde Staten stelde Verstappen een podiumplaats veilig na een fenomenale inhaalrace, om vervolgens toch zijn derde plek kwijt te raken door een tijdstraf.

Een week later haalde hij zijn gram met de zege in de Grote Prijs van Mexico, waar hij van de eerste tot de laatste ronde aan de leiding reed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl