IJzersterke Kramer verovert negende Europese titel allround

Sven Kramer is in Heerenveen voor de negende keer in zijn carrière Europees kampioen allround geworden. De 30-jarige Friese schaatser was het hele weekend oppermachtig en won overtuigend de afsluitende 10.000 meter in 13.06,30.

EK allround: 10.000 meter (m)

Jan Blokhuijsen was de enige man die na de eerste dag enigszins in de buurt kon blijven van Kramer, maar zondag rekende Kramer af met Blokhuijsen op de 1.500 meter. Hij versloeg hem in een rechtstreeks duel waardoor hij met 16,7 voorsprong aan de 10 kilometer kon beginnen.

Kramer kon de 10 kilometer op zijn gemak uitrijden en bleef lang bij Blokhuijsen in de buurt, maar Kramer zou Kramer niet zijn als hij niet voor de afstandszege zou gaan. In de laatste drie rondes zette hij een versnelling in. Kramer eindigde zelfs met een rondje 28,4, waardoor hij Blokhuijsen met groot verschil versloeg: 13.06,30 om 13.11,95.

EK-kampioenen in arrenslee over ijs

Zilveren medaille voor Blokhuijsen

De zilveren medaille was voor Blokhuijsen en de Belg Bart Swings pakte het brons. De derde Nederlandse schaatser in actie, Douwe de Vries, schaatste naar een tijd van 13.24,83 op de 10.000 meter. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde in het algemeen klassement.

Het was geen spectaculaire 10.000 meter. Zo reden de Rus Denis Joeskov (14.04,07) en de Noor Sverre Lunde Pedersen (13.42,81) een teleurstellende slotrace.

Van de elf EK's waar Kramer meedeed, won hij negen keer, pakte hij één keer zilver en een keer werd hij vierde. Dankzij de zege op de EK allround is Kramer gekwalificeerd voor de WK allround in Hamar. Ook Blokhuijsen is zeker van de WK allround.

Dat Blokhuijsen een tijd mocht neerzetten was te danken aan de coulante starter André de Vries. Sven Kramer maakte eerst een valse start en bij de tweede poging stond Blokhuijsen verkeerd.

De regels schijven voor dat Blokhuijsen dan gediskwalificeerd moet worden, maar de starter zag het door de vingers. "Op de 10 kilometer gaat het om secondes en niet om honderdsten", was de uitleg van De Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl