Julio Poch in 2012
NOS NieuwsAangepast

Podcast: Dit maakt de zaak-Julio Poch los en wordt Ierland dupe van brexit?

Het was de week van Julio Poch. De Argentijns-Nederlandse oud-piloot werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodenvluchten ten tijde van het militaire regime van Videla. Het Oog sprak met zijn advocaat Geert-Jan Knoops, die Poch al acht jaar bijstaat maar maandag pas voor het eerst ontmoette.

Nu Poch weer een vrij man is, overweegt Knoops de Nederlandse staat aan te klagen voor het onrecht dat zijn cliënt is aangedaan. Harmen van der Wilt, hoogleraar Internationaal recht, verwacht dat de advocaat wel kans maakt.

De vrijspraak komt niet onverwacht voor NRC-journalist Marcel Haenen, die de zaak al vanaf dag één volgt. Nabestaande Alejandra Slutzky, die haar vader verloor tijdens de Vuile Oorlog, is nog niet overtuigd van zijn onschuld.

Verder in deze podcast

Na jarenlange oorlog is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland helemaal open, tot vreugde van de nationalisten. Zij zien namelijk graag een verenigd Ierland. Maar die grens zal door de brexit weer moeten sluiten. Volgens historicus Joost Augusteijn bestaat er daarom grote angst dat het conflict weer zal opleven.

Traumachirurgen van over de hele wereld kwamen deze week in Amsterdam bijeen om te spreken over een actueel thema: terrorisme. Paul Deunk van het VU medisch centrum vertelt hoe het is om als traumachirurg te werken. "Het is een voorrecht om mensen in het zwartste moment van hun leven te helpen."

De podcast wordt afgesloten met Joodse cantorale muziek. Zondag en maandag treden namelijk Yaakov Lemmer, Ari Schwartz en Netanel Hershtik op in de Portugese synagoge in Amsterdam. Het zijn namen die je misschien niets zeggen, maar de heren zijn wereldberoemd in hun genre...

Meer luisteren?

Luister ook naar de politieke podcast van het Oog, waarin Joost Vullings en Max van Weezel reconstrueren hoe minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met een tekort van 200 miljoen op haar begroting werd opgezadeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl