NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: 'D66 heeft niet goed opgelet'

In de nieuwe aflevering van de politieke podcast van NOS Met Het Oog Op Morgen, De Stemming van Vullings en Van Weezel, wordt gereconstrueerd hoe minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken meteen met een tekort van 200 miljoen op haar begroting werd opgezadeld. "D66 en het ministerie hebben niet op zitten letten."

Tijdens de formatie is Ruimtelijke Ordening overgeheveld van het ene ministerie naar het andere, van Infrastructuur en Milieu naar Binnenlandse Zaken. D66 wilde dat ministerie, dat onder leiding zou komen van Kajsa Ollongren, meer gewicht geven. Onderdeel van Ruimtelijke Ordening is de Omgevingswet, een groot juridisch project dat onder het vorige kabinet is begonnen. De invoering van die wet kost, eenmalig, 200 miljoen euro. Maar bij de overheveling ontbrak geld voor de financiering.

Vals spel?

Van Weezel vraagt zich af of het opzet en vals spel is geweest van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Ik denk dat ze op dat ministerie woedend waren over die overheveling van de Omgevingswet." Vullings beaamt dat. "Het was voor hen een amputatie."

Vullings weet dat Melanie Schultz, de vorige minister van Infrastructuur, meerdere malen heeft gevraagd om die 200 miljoen. Tevergeefs, minister Dijsselbloem van Financiën weigerde. Het ministerie is toen zelf gaan zoeken in spaarpotjes en fondsen. "Maar op het moment dat Binnenlandse Zaken met zijn tengels aan die wet ging zitten, dachten ze: prima, maar we sturen dat geld niet mee."

Ongeloofwaardig

D66 en het ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen dat ze wisten dat er geen geld was voor de Omgevingswet, maar dat vindt Vullings ongeloofwaardig. "Dan zorg je er toch voor dat daar in de formatie geld voor komt? De discussie hierover begon pas toen het kabinet er al zat."

De vraag is waar minister Ollongren nu die 200 miljoen euro gaat vinden. Haar ministerie heeft een veel kleinere begroting dan het ministerie van Infrastructuur. "Daar gaat het over miljarden, want dat legt wegen en spoorlijnen aan. Daar is het wat gemakkelijker om dit op te lossen."

Vullings gaat ervan uit dat er een plan komt. "Bij de Voorjaarsnota zal er wel weer met wat geld worden geschoven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl