Julio Poch ANP

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft de afgelopen avond voor het eerst een ontmoeting gehad met zijn cliënt Julio Poch, de Nederlands-Argentijnse piloot die woensdag hoort of hij wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

"Het was zeer bijzonder en ook emotioneel om hem in levende lijve te zien", zegt Knoops in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Voor een advocaat is het natuurlijk een redelijk bizarre situatie dat je een cliënt al acht jaar bijstaat, terwijl je hem nog nooit hebt gezien."

Iedere maandagavond belden Knoops en Poch om de laatste ontwikkelingen te bespreken. "Het proces loopt al vijf jaar, het is het langstdurende proces in Argentinië", zegt de advocaat, die met een collega in Buenos Aires is. "In die tijd zijn talloze getuigen gehoord en hebben we bewijsmateriaal verzameld."

Waarheidsvinding

Het proces is niet eerlijk verlopen, vindt Knoops. Alleen al de duur ervan, met een voorlopige hechtenis van acht jaar en twee maanden. "Dat voldoet zonder meer niet aan de internationale standaarden die daarvoor bestaan."

Maar ook inhoudelijk heeft de strafpleiter kritiek. "De aanklagers hebben feiten verdraaid. Gelukkig hebben we dat allemaal kunnen weerleggen, maar er is totaal niet aan waarheidsvinding gedaan."

Hij noemt een voorbeeld van een brief waarin Poch door een militair wordt bedankt voor bewezen diensten tijdens zijn militaire loopbaan. "Daarvan zeggen de aanklagers: 'zie je wel, hij wordt bedankt voor wat hij heeft gedaan in het kader van de dodenvluchten'. Maar die brief was bedoeld voor Pochs vertaalwerkzaamheden."

'Enorme druk'

Er gaan tal van emoties door zijn cliënt heen, zegt Knoops tegen de NOS. "Hij hoopt dat morgen uiteindelijk toch wordt bevestigd dat hij onschuldig is. En hij ervaart spanning vanwege de onzekerheid die dit proces met zich meebrengt."

Ook Knoops kijkt met spanning uit naar de uitspraak. "Er ligt een enorme druk op de rechters vanuit mensenrechtenorganisaties om tot veroordeling te komen van alle mensen die een rol hebben gehad als militair tijdens het Videla-regime. Wij hopen dat deze rechters de moed hebben en de rug recht houden om puur naar de feiten te kijken. Logischerwijs kan er maar één conclusie zijn: dat hij wordt vrijgesproken. Maar deze onvoorspelbare politieke factor is niet in te schatten."

STER reclame