NOS NieuwsAangepast

Decembermoorden-verdachte Ruben Rozendaal dood gevonden

In Suriname is Ruben Rozendaal, een van de verdachten van de Decembermoorden uit 1982, overleden. De website Starnieuws, die doorgaans goed geïnformeerd is, meldt dat Rozendaal zelfmoord heeft gepleegd. Zijn lichaam werd gisteren in een woning in Paramaribo gevonden.

Rozendaal was ook een van de zestien militairen die in 1980 onder leiding van sergeant Desi Bouterse een militaire staatsgreep pleegden, waarbij Bouterse aan de macht kwam.

Eind oktober werd in Paramaribo tien jaar celstraf geëist tegen Rozendaal, wegens diens aandeel in de Decembermoorden. Hij zou medeschuldig zijn aan de voorbereiding en uitvoering van de moorden op tegenstanders van het regime.

Geschokt

Rozendaal reageerde geschokt en emotioneel op de eis. Hij had vrijspraak verwacht. Hij heeft altijd volgehouden dat hij niet bij de moorden betrokken was. Rozendaal zinspeelde er toen al op dat hij een eind aan zijn leven zou maken omdat hij niet met een straf zou kunnen leven.

Ruben Rozendaal: 'Misschien moet ik mezelf offeren'

Rozendaal had wel toegegeven dat hij twee mensen naar Fort Zeelandia had gebracht, waar de moorden werden gepleegd. Rozendaal zei dat hij als militair een bevel had opgevolgd. Als hij had geweigerd, "was ik misschien de zestiende man die was doodgeschoten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl