Een krans voor de poort van Fort Zeelandia
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw 20 jaar geëist tegen verdachten Decembermoorden

In Paramaribo is in het Decembermoordenproces twintig jaar celstraf geëist tegen Etienne Boerenveen. Hij was bataljonscommandant ten tijde van de executie in 1982 van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse in Suriname. Ook tegen medeverdachte Arthy Gorré, eerder betrokken bij de staatsgreep door Bouterse, is twintig jaar geëist.

Beiden hebben altijd ontkend dat ze tijdens de moorden aanwezig waren op de plaats delict Fort Zeelandia. Maar volgens de aanklager, auditeur militair Roy Elgin, is er wettelijk en overtuigend bewijs dat ze zich daar wel degelijk bevonden. Ze zouden bovendien nauw betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de actie.

Niet op zitting

Boerenveen, die niet als Gorré op de zitting aanwezig was, is op dit moment president-commissaris bij het prestigieuze staatsbedrijf Staatsolie. Hij is daar benoemd door president Bouterse, hoofdverdachte in de zaak, tegen wie in juni ook twintig jaar celstraf is geëist.

Staatsolie heeft nog niet gereageerd op de strafeis tegen de topman van het bedrijf. Maar in een interview uit 2015 met het tijdschrift Parbode beschreef directeur Rudolf Elias hem als een intelligente en kundige man. Hij heeft volgens Elias een hoge opleiding genoten, weet waarover hij praat en is zelf succesvol ondernemer. Elias doelt met zijn uitspraken op het gecertificeerde houtbedrijf Suma Lumber waarvan Boerenveen de oprichter en eigenaar is.

Handel in harddrugs

Boerenveen kwam al eerder met justitie in aanraking. In 1986 liep hij in Miami in een val die door de CIA was opgezet. Hij werd gearresteerd voor betrokkenheid bij de handel in harddrugs en kreeg een celstraf van 12 jaar. Hij kwam al in 1991 vervroegd vrij wegens goed gedrag.

Ook in Nederland is Boerenveen vervolgd op verdenking van drugshandel, maar de zaak werd in 1997 geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl