Fort Zeelandia in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Welke straffen worden geëist tegen de andere verdachten van de Decembermoorden?

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De Surinaamse president Bouterse weet het inmiddels: hij moet, als het aan de openbaar aanklager ligt, 20 jaar de cel in. Maar hoe zit het met de andere verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun rol bij de martelingen en executies op 8 december 1982 van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Desi Bouterse?

Vandaag en morgen krijgt een aantal van hen te horen wat de openbaar aanklager Roy Elgin hun ten laste legt en welke straffen hij daarbij vindt passen.

Elgin zei in juni dat de Decembermoorden voornamelijk zijn voorbereid en uitgevoerd door de vier verdachten die deel uitmaakten van 'de groep van zestien', de zestien militairen die in 1980 onder leiding van Bouterse de militaire coup pleegden. Naast Dendoe zijn ook de verdachten Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Ruben Rozendaal verdachten die deel uitmaakten van de groep coupplegers.

Nadat Rozendaal in 2010 onder ede had getuigd dat Bouterse niet tijdens de moorden op Fort Zeelandia, de plaats delict, aanwezig was, verraste hij in 2012 vriend en vijand door plotseling te verklaren dat Bouterse tijdens de executies zelf de trekker had overgehaald bij de moord op twee tegenstanders.

Of Rozendaals ommezwaai invloed heeft op de strafeis zal dinsdag blijken. Op die dag staat zijn zaak op de rol en hij is daar blij mee. Op zijn Facebookpagina zei Rozendaal onlangs dat er "na lange tijd in onzekerheid te hebben geleefd" een "zware last" van zijn schouders viel toen hij de dagvaarding van het proces ontving. Rozendaal zegt "positiever naar de rechtsstaat te kijken" en bereidt zich voor op de strafeis in de zaak van "deze gruwelijke moorden".

Opgelucht

Ook andere verdachten zijn blij dat de afronding van het proces nu eindelijk aanstaande lijkt. "Ik heb altijd geweten dat ik onschuldig ben", zei Edgar Ritfeld in juni, nadat er vrijspraak voor hem was geëist. "Na vijftien jaar kom ik eindelijk af van het imago dat ik iets met de Decembermoorden te maken heb gehad."

Of de aanklager het klaarspeelt om in de komende twee dagen de strafeisen van de resterende veertien verdachten voor te lezen, is onzeker. Als alle aanklachten zijn voorgelezen, zijn de advocaten van de verdachten aan zet. Daarna mag de aanklager weer reageren. Advocaat Hugo Essed van de nabestaanden verwacht dat de krijgsraad in de tweede helft van 2018 met de vonnissen zal komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl