Het Hof van Justitie in Paramaribo ANP

In het proces over de Decembermoorden is tegen een medeverdachte van president Bouterse ook 20 jaar cel geëist. Steven Dendoe was een van de coupplegers van de staatsgreep in Suriname in 1980 en volgens het OM betrokken bij de moorden in Fort Zeelandia, twee jaar later.

Dendoe zegt dat hij niet betrokken was bij het doden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Bouterse. Naar eigen zeggen was hij rond 8 december 1982 op familiebezoek in Nederland, maar meerdere getuigen zeggen hem in Fort Zeelandia te hebben gezien in de periode dat daar de moorden werden gepleegd.

Het OM vroeg vandaag vrijspraak voor drie andere verdachten. De zaak gaat in oktober verder, er zijn nog bijna twintig verdachten die hun strafeis moeten horen.

God zette mij hier neer

Woensdag werd ook tegen president Bouterse 20 jaar cel geëist. Bouterse reageerde vandaag voor het eerst op de eis van het OM. "Als God mij op deze plek heeft neergezet, welke rechter komt mij hier dan weghalen?", zei hij op een bijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij.

Officieel zijn de slachtoffers neergeschoten bij een vluchtpoging. Bouterse, die sinds 2010 president van Suriname is, wilde de vervolging van de verdachten stopzetten door middel van de omstreden Amnestiewet. Die wet werd later niet rechtsgeldig verklaard, waarna het proces weer verder kon.

STER reclame