'Nederland liet Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zelf vallen'
Nederland heeft er zelf doelbewust op aangestuurd dat Jeroen Dijsselbloem na januari 2018 niet langer aanblijft als Eurogroep-voorzitter, meldt NRC. Bronnen in Brussel hebben de krant laten weten dat Nederland Dijsselbloem heeft laten vallen om een andere hoge Europese post binnen te halen. De andere eurolanden waren in meerderheid voor het aanblijven van Dijsselbloem. Maandag wordt gestemd over de opvolging van de PvdA'er.
De post waar Nederland op aast, is het voorzitterschap van de Eurogroup Working Group (EWG), een prominent gezelschap dat de vergaderingen van de Eurogroep voorbereidt. Premier Rutte zou de post aan coalitiegenoot D66 hebben beloofd, die volgens de krant topambtenaar Hans Vijlbrief hiervoor naar voren schuift. De termijn van de huidige EWG-voorzitter, de Oostenrijker Thomas Wieser, loopt in januari af.
Luxemburg boos
Om de kans op de EWG-post te maximaliseren, zou Nederland niet alleen Dijsselbloem hebben laten vallen, maar ook niet bereid zijn om op de Luxemburgse kandidaat voor de opvolging van Dijsselbloem te stemmen. Zuid-Europese eurolanden zouden immers nooit toestaan dat Noord-Europa zo'n grote vinger in de pap krijgt. Nederland lijkt daarom maandag de Portugese kandidaat Centeno te gaan steunen, die kritisch staat tegenover de strenge begrotingskoers die Dijsselbloem en Duitsland steeds hebben voorgestaan.
In het Europese liberale kamp wekt de opportunistische koers van Rutte de nodige wrevel, zegt correspondent Tijn Sadée (NOS, NRC). Rutte gaat nu te ver in zijn ambitie zoveel mogelijk voor Nederland binnen te slepen, wordt er gezegd. Hij schaakt op meerdere schaakborden tegelijk en "is daarbij niet loyaal aan de liberale familie", aldus een Europese topambtenaar. Ook Luxemburg is niet te spreken over de actie van de premier.
Ministerie ontkent
Het ministerie van Financiën ontkent dat Dijsselbloem is geofferd om de kans op het voorzitterschap van de EWG te vergroten. Nederland pleit er al jaren voor dat het voorzitterschap van de Eurogroep rouleert tussen de zittende ministers van Financiën, zegt een woordvoerder. Volgens hem heeft de opstelling tegenover Dijsselbloem dan ook niets te maken met de begeerde EWG-post.
Nederland haalde vorige week het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) binnen, dat vanwege de brexit vanuit Londen moet verhuizen naar het vasteland.