Door loting beslist: Amsterdam krijgt Europees Medicijnagentschap

Aangepast
Een impressie van het nieuwe EMA-kantoor in Amsterdam Netherlands for EMA

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaat naar Amsterdam. Dat hebben de Europese landen besloten in Brussel. In totaal wilden negentien Europese steden het agentschap huisvesten. De EU-instelling zit nu nog in Londen, maar moet vanwege de brexit verhuizen naar een ander land.

Vandaag werd over de verplaatsing gestemd door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De meeste steden vielen in de eerste stemmingsronde af. Alleen Amsterdam, Kopenhagen en Milaan gingen door naar de tweede stemmingsronde. Daarna viel Kopenhagen af. De twee overgebleven steden behaalden in eerste instantie evenveel stemmen, waarna werd geloot.

Volgens Brussel-correspondent Arjan Noorlander was het ontzettend spannend. "Iedereen wilde deze brexitbuit wel binnenhalen." Het is volgens hem vooral aan het goede lobbywerk van Nederland te danken dat het agentschap nu naar Amsterdam gaat.

"Het levert veel aanzien en economisch voordeel op", zegt Noorlander. "900 ambtenaren komen met hun gezin naar Amsterdam en bezoekers boeken 30.000 hotelovernachtingen per jaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Na de zenuwen nu de blijdschap van de overwinning'

Het Europees Geneesmiddelenbureau houdt zich onder meer bezig met de beoordeling en registratie van nieuwe geneesmiddelen. Bij het agentschap werken bijna 900 mensen en de organisatie heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.

De gemeente Amsterdam verwacht dat er honderden mensen door de instelling aan het werk kunnen komen. Niet alleen bij het agentschap zelf, ook de horeca zal profiteren en mogelijk zullen er meer medicijnbedrijven naar Nederland komen.

De Amsterdamse wethouder Udo Kock zegt vereerd te zijn met de keuze voor Amsterdam. "Een projectteam start per direct om de komst van de EMA voor te bereiden en vragen van medewerkers te beantwoorden."

Wouter Bos, lobbyist namens Nederland, noemt de keuze goed voor alle Europeanen en de medewerkers van EMA: "Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA."

De Nederlandse regering is bereid om flink in de buidel te tasten voor het Agentschap. Het kabinet wil voor 250 miljoen euro een gebouw aan de Zuidas in Amsterdam neerzetten om te verhuren aan het Europese Geneesmiddelenagentschap. Daarnaast wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken voor de organisatie.

Vooraf was minister Zijlstra al optimistisch over de kansen voor Amsterdam. "Als we de eerste ronde maar doorkomen, dan hebben we een goede kans." Om andere landen over te halen op Nederland stemmen, is het onderstaande promotiefilmpje gemaakt:

Goed voor alle patiënten

Het kabinet reageert opgetogen op het nieuws over Amsterdam als nieuwe vestigingsplaats. Premier Rutte noemt het een succes voor de Nederlandse diplomatie.

Mark Rutte
@MinPres
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt naar Amsterdam. Dank aan Wouter Bos, de ambassadeur voor het Nederlandse bid en iedereen die zich hiervoor met zoveel energie heeft ingezet. Met recht een succes voor de Nederlandse diplomatie. → https://t.co/YrrHCqZmah
12 maanden geleden

Minister Bruins van Volksgezondheid noemt het goed voor alle patiënten in Europa. Volgens hem betekent de keus voor Amsterdam dat de EMA "zijn belangrijke werk ook na de brexit kan voortzetten" en dat nieuwe innovatieve medicijnen zonder vertraging toegang houden tot de markt. Bruins vindt dat Europa heeft gekozen voor de inhoud.

Volgens minister Zijlstra laten de landen van de Europese Unie hiermee zien dat ze ook na de brexit goede beslissingen kunnen nemen.

Ook het Europees Bankagentschap (EBA) zit in Londen en ook daarvoor moet dus een nieuwe vestigingsplaats gevonden worden. In de beslissende ronde ging het tussen Parijs en Dublin. Ook hier staakten de stemmen, waarna Parijs als winnaar van de loting uit de bus kwam. Het EBA houdt toezicht op de centrale banken en is onder meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van stresstests.

STER Reclame