Dijssselbloem bij een vergadering van de Eurogroep begin deze maand
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem mogelijk langer voorzitter Eurogroep

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De kans groeit dat Jeroen Dijsselbloem nog een halfjaar aanblijft als voorzitter van de Eurogroep. Berichten over een verlenging van zijn termijn circuleren volop en de Oostenrijkse krant Die Presse weet het zelfs zeker.

Dijsselbloem zelf geeft geen commentaar, maar als zo'n verzoek komt, zal hij er naar verluidt serieus over nadenken.

De termijn van de voormalige minister van Financiën als Eurogroepvoorzitter loopt in januari af. Volgende week zou over zijn opvolging worden gestemd, maar een aantal landen wil dat uitstellen.

Duitsland en Italië

Duitsland liet al eerder informeel weten even te willen wachten met de verkiezing van een nieuwe voorzitter, totdat duidelijk is welke coalitie het land gaat regeren.

Ook de Italianen willen liever dat de verkiezing wordt uitgesteld. De Italianen gaan zelf over vier maanden naar de stembus en dan wordt duidelijk of hun eigen kandidaat, minister van Financiën Pier Carlo Padoan, kan aanblijven. Als Padoan opnieuw minister wordt, is hij een belangrijke kandidaat om Dijsselbloem op te volgen.

De Eurogroeplanden voelen er niet voor een voorzitter van een paar maanden te benoemen en daarna weer een nieuwe te moeten kiezen.

Slowakije bokkig

Italië en Duitsland krijgen gek genoeg steun van Slowakije. Tot vorige week werd in Brussel verwacht dat de Slowaak Peter Kazimir de nieuwe voorzitter zou worden. Hij heeft het ideale profiel. Zo is hij een socialist, wat voor hem spreekt omdat de christendemocraten al veel andere belangrijke posten in handen hebben. Bovendien behoort hij tot de hardliners die voor een streng optreden tegen Griekenland waren.

Maar Slowakije is teleurgesteld over de stemming van vorige week over de toewijzing van het medicijnagentschap EMA aan Amsterdam. De Slowaken zijn bang dat ze opnieuw in de steek gelaten worden en landen opeens andere kandidaten gaan steunen, waardoor Slowakije opnieuw een blauwtje loopt.

De kans daarop is zeker aanwezig, want de Slowaken weigerden vorige week, nadat Bratislava al snel was uitgeschakeld, om mee te stemmen. En met die bokkige houding hebben de Slowaken geen vrienden gemaakt in de EU.

Formeel kunnen kandidaten zich tot het eind van de week aanmelden bij de huidige voorzitter Dijsselbloem. Het is de bedoeling om de lijst met kandidaten vrijdag openbaar te maken en dan op maandag 4 december te gaan stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl