NOS NieuwsAangepast

14.000 dode zeepaardjes en opgezette cobra gevonden tijdens controles

De controles op illegale handel in dieren zijn de laatste tijd geïntensiveerd en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Tussen 1 september en 5 november zijn 59 gevallen opgespoord, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het gaat bijvoorbeeld om onderschepte postpakketten uit Afrika, waarin schubben van de met uitsterven bedreigde schubdieren zaten. De pakketten waren onderweg naar Azië, waar mensen denken dat de schubben een geneeskrachtige werking hebben.

Steeds meer handel in zeldzame dieren en producten

Op Schiphol werd een passagier gearresteerd die op weg was naar China met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer. Die persoon is inmiddels veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

IJsberenvel

Het ministerie, de douane, het OM, de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werkten samen bij de controles. Die werden onder meer gehouden in de haven van Rotterdam, op Schiphol en bij beurzen.

De controleurs kwamen allerlei spullen tegen, zoals een opgezette cobra, krokodillenschedels, poten van een Afrikaanse olifant en een schild van een groene zeeschildpad. Ook werden er medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, levende vogels en 120 arapaimavissen in beslag genomen.

Drugshandel

De illegale handel in zeldzame dieren of producten die van zeldzame dieren zijn gemaakt rukt steeds verder op. Uit onderzoek blijkt dat criminelen die eerst in drugs handelden, nu overstappen naar de handel in flora en fauna.

Ruim 180 landen, waaronder Nederland, hebben afspraken gemaakt in het zogeheten CITES-verdrag om de illegale handel tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl