Berberaapjes in het wild in Marokko
NOS NieuwsAangepast

Handel in berberaapjes vanaf nu zwaar bestraft

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

Dierendag pakt vandaag extra goed uit voor de ongeveer 6000 berberaapjes die nog in het wild leven. Vanaf vandaag geniet deze met uitsterven bedreigde apensoort de hoogst mogelijke bescherming tegen stropen en smokkel. Dat is besloten tijdens de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Planten- en Dierensoorten (Cites) in Johannesburg (Zuid-Afrika).

"Ik werd er een beetje emotioneel van", vertelt Stichting AAP-directeur David van Gennep. Het was de stichting die een aantal jaar geleden de noodklok luidde over de situatie van de aapjes die vanwege hun kleine formaat populair zijn als (illegaal) huisdier.

"Er leven er nog zo'n 6000 in het wild. Eigenlijk spreek je dan al van een uitgestorven soort." De stichting vond steun bij de Nederlandse overheid, die de Marokkanen ervan wist te overtuigen om samen met de EU een verzoek voor de hoogste beschermstatus in te dienen.

Zwarte handel

De aapjes komen nog in het wild voor in Algerije en op Gibraltar, maar vooral in de bossen van het Marokkaanse Midden-Atlas gebergte. Hier komen de meeste aapjes die uiteindelijk in Europa belanden vandaan. "In juni en juli trekken stropers de bossen in, als de baby-aapjes een paar weken oud zijn", vertelt Van Gennep. "Met honden worden de apen opgejaagd tot ze hun baby laten vallen. Die verdwijnen vervolgens in de zwarte handel."

  • Stichting AAP
    Handel in berberaapjes op de zwarte markt
  • Stichting AAP
    Berberaap Moki zat jarenlang opgesloten in een vogelkooi
  • Stichting AAP
    Twee berberaapjes die zijn gered door Stichting AAP

Op de Marokkaanse zwarte markt levert een baby-aapje zo'n 90 euro op. Eenmaal in Europa loopt de prijs op naar 2000 euro per aap. Met het stijgen van de prijzen nam de afgelopen jaren de illegale handel toe. Aapjes worden in grote aantallen vervoerd, soms gewoon in de auto. "De aapjes krijgen een slaapmiddel waardoor ze soms wel dagen slapen. Een groot deel overleeft de reis niet", zegt Van Gennep.

Gevangenisstraf

Concreet betekent de beschermstatus dat Marokkaanse en Europese wetten en regels die smokkel en stroperij moeten nodig tegengaan beter worden gehandhaafd, bijvoorbeeld door extra inzet van handhavers. Stropers, smokkelaars en handelaars worden zwaarder gestraft dan voorheen: hen hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Ook werkt Stichting AAP aan een voorstel om rangers in te zetten in de bossen waar de aapjes leven. Daarnaast moet er een onderwijsprogramma voor Marokkaanse scholen en meer en betere informatie voor toeristen komen.

Van Gennep van Stichting AAP is blij met de steun die de aapjes krijgen van zowel Europa als Marokko. "Iedereen ziet in hoe belangrijk het is dat deze aapjes beter worden beschermd", zegt hij. In Marokko groeit het bewustzijn omtrent de bescherming van de aapjes, zowel onder wetshandhavers als onder burgers. "Het echte werk gaat nu beginnen", zegt van Gennep. "Maar de nieuwe status is een belangrijke eerste stap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl