ANP

Agenten van het Team Werken Onder Dekmantel, de undercover-afdeling van de politie, deden zich voor als leden van een motorclub. Zo probeerden ze informatie los te peuteren over de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina. Een reconstructie.

Op een woensdagmiddag in oktober parkeert een vrouw haar auto in een dorpje in Noord-Holland. Haar twee kinderen zitten op de achterbank.

Dan verschijnt plots een zwarte Mercedes, die haar auto klemrijdt. Twee mannen stappen uit. Allebei hebben ze tatoeages, een van hen draagt een motorjack. Ze kloppen op het raam; de vrouw doet het naar beneden. Een van de mannen vraagt of ze wil uitstappen; haar kinderen hoeven dit gesprek niet te horen.

De vrouw is bang. Haar mond trilt en ze opent per ongeluk de kofferbak als ze het raampje wil sluiten. Ze vraagt waar dit allemaal om gaat.

Neerknallen

De mannen willen weten wie er vorig jaar oktober in haar auto reed, toen Djordy Latumahina in het bijzijn van zijn vriendin en dochtertje werd doodgeschoten in de parkeergarage onder zijn huis. De Amsterdamse dj is volgens de politie slachtoffer van een persoonsverwisseling; het waarschijnlijke doelwit was een drugshandelaar in hetzelfde appartementencomplex.

Een van de mannen toont haar een foto van Latumahina. Daarop staan zijn geboortejaar en overlijdensdatum.

"Wij Bersatu laten namelijk niet zomaar een broeder neerknallen", zeggen ze. Bersatu is het Molukse woord voor 'broederschap'. "Wij laten dit niet los, weet je. Weet dat wij genoeg over hem horen. We komen er wel achter."

Prepaid

De vrouw denkt te maken te hebben met motorclub Satudarah. Ze krijgt van het tweetal een prepaidtelefoon, met de instructie die op te laden. De mannen zeggen dat ze via die telefoon nog wel contact zullen opnemen. Waarschuw vooral niet de politie, voegen ze er nog aan toe.

Dat doen de vrouw en haar vriend toch, diezelfde avond nog. Ze vertellen te zijn bedreigd door 'Satu'. De politie maakt daarvan keurig melding in het systeem.

Ze zeggen ook dat de twee motorclubleden hen waarschijnlijk verwarren met iemand anders. De vriend van de vrouw zegt er niets van te snappen: hij ontkent alle betrokkenheid bij de moord op Djordy Latumahina.

Blonde man

Maar de politie denkt anders over zijn rol bij de schietpartij. Hij zou de tweede schutter zijn, de blonde man die laatst nog in Opsporing Verzocht is getoond en wordt gezocht. De auto van het stel zou bij de moordplek zijn gesignaleerd.

De man is inmiddels aangehouden, is het enige dat het Openbaar Ministerie vandaag wil bevestigen. Hoe de opmerkelijke undercoveroperatie precies aan zijn arrestatie heeft bijgedragen, zal morgen in de rechtszaal blijken. Dan is er een tussentijdse zitting over de moordzaak, waarbij het OM meer details uit de doeken zal doen.

STER reclame