NOS NieuwsAangepast

Politie deed zich voor als motorclub om moord op te lossen

Twee undercoveragenten hebben zich voorgedaan als motorclubleden om informatie te krijgen over de 'vergismoord' op Djordy Latumahina.

Vanochtend maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de laatste verdachte in de zaak is aangehouden. Het gaat om een van de twee veronderstelde schutters.

Via een undercoveractie heeft de politie zijn vriendin onder druk gezet, blijkt uit stukken in bezit van de NOS.

Advocaat: politie ging te ver met undercoveractie

Satudarah

Agenten deden zich bij de vriendin voor als leden van een motorclub, die wilden weten wie tijdens de moord op hun "broeder" Latumahina in haar auto reed. Ze benaderden haar terwijl ze in de auto zat, met haar kinderen op de achterbank.

De vriendin van de mogelijke schutter dacht dat ze te maken had met motorclub Satudarah en schrok hevig. Ze stapte diezelfde avond met haar vriend naar de politie om melding te doen van het voorval.

Ze ontkenden daar iets met de moord te maken te hebben, maar de politie zag later in het onderzoek toch genoeg bewijs om de man aan te houden. De politie hield hem al in de gaten.

Discutabel

Vito Shukrula, advocaat van een van de verdachten in deze zaak, noemt de undercoveractie "discutabel". "Ik begrijp dat het een grote zaak is en dat justitie de daders wil pakken en berechten. Maar dit gaat te ver. Je moet geen mensen onder druk zetten met motorclubhesjes. Dan gaat het niet meer over goede verklaringen krijgen, maar over het bedreigen van mensen."

Het Openbaar Ministerie wil nog niet reageren. Morgen zal het OM uitleg geven over de undercoveractie tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank in Amsterdam.

Vergissing

Djordy Latumahina werd in oktober vorig jaar doodgeschoten in de parkeergarage onder zijn huis in Amsterdam. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun dochtertje van 2, die op de achterbank zat, werd net niet geraakt.

Volgens de politie gaat het om een vergismoord. Het eigenlijke doelwit was waarschijnlijk een drugshandelaar, die ook in het appartementencomplex woonde en in een vergelijkbare auto reed. Hij is na de moord op Latumahina gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl