NOS NieuwsAangepast

Pieten 'ontheiligen' kerk met macarena-dans bij altaar

Dansende Macarena Pieten ontheiligen kerk

Het bisdom Utrecht is niet te spreken over Zwarte Pieten die een dansje deden bij het Sinterklaasfeest in een kerk in Bunnik. De lokale nieuwssite Bunniks nieuws meldt dat de kerk volgens het bisdom is ontheiligd.

Bij het feest dansten de pieten op het nummer Macarena op het priesterkoor, een verhoogd deel voorin de kerk waar het altaar staat. Daarmee is een grens overschreden, vindt het bisdom. "Een rooms-katholiek kerkgebouw is een heilige plaats, waarin het priesterkoor het centrum vormt. Dat is dus niet de plek om dansen op te voeren."

Ook de keuze van het nummer waarop werd gedanst is ongelukkig, vindt de pastoor Fred Hogenelst. Macarena gaat volgens hem over fysiek genot en hoort daarom niet thuis in de kerk. De pastoor heeft het gebouw daarom deze week opnieuw gewijd.

Overdreven reactie

Veel kerkgangers in Bunnik vinden de reactie van het bisdom overdreven. De organisatoren van het feest zijn zich van geen kwaad bewust. "Na afloop hebben wij alleen maar complimenten gehad." Het optreden van de pieten was hetzelfde als in voorgaande jaren, stelt de organisatie.

Als gelovigen de dans bij het altaar als aanstootgevend ervaren, willen de pieten voortaan ook best op een andere plaats in de kerk optreden. "Dan dansen we gewoon in de zaal en draaien we de boel om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl