Betoging tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel, 2015
NOS NieuwsAangepast

Voorstander Zwarte Piet voor de rechter om groepsbelediging

Een voorstander van Zwarte Piet wordt vervolgd vanwege beledigende teksten die hij op Facebook plaatste over tegenstanders. De 31-jarige man uit Lelystad moet zich maandag bij de rechter verantwoorden wegens groepsbelediging.

De man plaatste zijn reactie in 2015 onder een selfie door betogers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die gedemonstreerd hadden bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. Onder de foto zetten mensen zeer beledigende teksten.

"Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen", reageerde de verdachte onder het bericht. "Dat luie zweet eruit", voegde hij toe, gevolgd door een beledigende term.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie noemt het toeval dat de verdachte juist nu, in sinterklaastijd, voor de rechter komt. "Het is niet bewust gekozen. We moeten onze aandacht helaas verdelen. Dan komt er op een gegeven moment een inhaalslag en komt dit voor." Het doorwerken en onderzoeken van alle reacties kostte bovendien tijd, evenals het bevestigen van de identiteit van de schrijvers van de beledigende teksten.

Ik werd onpasselijk van wat ik las.

Advocaat Willem Jebbink

Volgens advocaat Willem Jebbink van de actiegroep werden er in totaal 19.000 internetreacties geplaatst, waarvan vele discriminerend, bedreigend of haatzaaiend waren. De groep deed om vijftig teksten aangifte. Jebbink zegt dat de man uit Lelystad de eerste is van acht mensen die worden vervolgd.

"Het was buitengewoon onplezierig werk. Ik werd onpasselijk van wat ik las", zegt Jebbink over het doorlezen van alle reacties. "We snappen dat je het OM niet met honderden teksten kunt opzadelen, dus hebben we er vijftig geselecteerd die heel duidelijk over een grens gaan."

De maatschappelijke discussie moet zich afspelen binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is.

Woordvoerder OM

Voor zover bekend is het de eerste keer dat er iemand voor de rechter verschijnt wegens beledigende teksten in de Zwarte Piet-discussie. Wel werden de afgelopen jaren groepen Facebookers vervolgd voor beledigende reacties onder een foto van zwarte Oranjespelers en voor berichten over Sylvana Simons. "We zijn blij dat er nu daadwerkelijk iemand voor de rechter verschijnt. Het OM laat zien waar de grenzen liggen", zegt Jebbink.

"We zijn niet pro of contra Zwarte Piet", benadrukt de woordvoerder van het OM. "Maar de maatschappelijke discussie moet zich afspelen binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is. We treden op tegen discriminatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl