Intocht Meppel rustig verlopen

Sinterklaas is weer in Nederland. De goedheiligman kwam aan het begin van de middag met zijn stoomboot aan in Meppel.

Er waren rond de 25.000 mensen aanwezig bij de intocht, onder wie veel kinderen. Ook waren er tientallen demonstranten tegen Zwarte Piet aanwezig. 

De meeste pieten die de Sint begeleidden tijdens zijn intocht in Meppel waren traditioneel zwart. Er liepen enkele pieten met roetvegen op hun gezicht mee.

Aanslagen in Parijs

In verband met de aanslagen in Parijs hielden de demonstranten zich relatief rustig. Ze hebben overwogen om het protest helemaal achterwege te laten, maar ze vonden het onderwerp daarvoor te belangrijk. Ze demonstreerden daarom wel, maar waren soberder in hun uitingen.

"Eigenlijk had dit hele feest afgelast moeten worden", zei actieleider Jerry Afriyie. Maar de intocht ging door en de demonstranten kwamen daarom ook. "Wij zijn hier om te laten zien dat we opkomen voor alle mensen die zich gekwetst voelen." 

De demonstranten kwamen vanochtend aan in vier bussen. Omdat er de afgelopen week bedreigingen zijn binnengekomen, kregen ze politiebegeleiding.

De betogers moesten in een speciaal vak staan. Dat lag wel direct aan de route van Sinterklaas, niet ver van de kade waar hij aankwam. De politie heeft niemand aangehouden.

Oprotten

Toen Sinterklaas langskwam, riepen de demonstranten: "Zwarte Piet, oprotten!" en "No more blackface". Aan de overkant van de straat riepen aanhangers juist: "Welkom, Zwarte Piet!". Op een enkele middelvinger na bleef het verder beschaafd.

Sinterklaas zegt dat hij wel iets heeft gemerkt van de protesten, maar niet veel. Hij vindt het belangrijk dat iedereen zijn zegje kan doen in Nederland.

STER reclame