Enkele racistische reacties op de selfie van negen internationals
NOS Nieuws

Boete 360 euro voor racistische reacties op Oranje-selfie

Drie mensen die racistische teksten op internet hadden gezet onder een selfie van voetbalinternational Leroy Fer kunnen onder een rechtszaak uit komen als ze 360 euro betalen. De drie komen uit de regio's Den Haag, Rotterdam en Breda, zegt het Openbaar Ministerie.

Fer zette in november een foto op Instagram van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. Die foto werd later ook op Facebook gezet, wat leidde tot een stroom aan reacties, waaronder ook racistische, over apen, slaven en Zwarte Pieten.

De politie las alle reacties en kwam tot de slotsom dat er vier racistisch waren. De schrijvers van drie daarvan konden worden opgespoord.

Grens

Welke vier reacties over de schreef gingen en waar de grens precies ligt, wil het OM niet zeggen om verdere verspreiding van de gewraakte kreten te voorkomen. "Het hangt onder meer af van de context en van de vraag of de uiting beledigend is voor een hele groep mensen. Daar is jurisprudentie over", zegt een woordvoerder. Hij laat doorschemeren dat het wel gezocht moet worden in de categorie scheldwoorden die hierboven zijn genoemd.

Het is een overduidelijk signaal dat dit niet kan.

Leroy Fer

Aanvoerder Robin van Persie deed na de kwetsende reacties meteen een oproep om de daders aan te pakken. "Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze mensen hier niet zomaar mee wegkomen. Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland al zei: wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het 'gewone' leven mag dat ook niet zo zijn", zei hij tegen het ANP.

Ook Leroy Fer zelf is tevreden over de uitkomst van de zaak. "Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kan. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl