NOS NieuwsAangepast

Pro-Zwarte-Piet-actiegroep valt basisschool in Utrecht binnen

Een actiegroep die Zwarte Piet zwart wil houden, is gistermiddag een basisschool in de Utrechtse wijk Zuilen binnengevallen. De actievoerders, gekleed en geschminkt als klassieke Zwarte Pieten, werden door leerkrachten weer de school uitgezet. De school heeft aangifte gedaan. De circa zes actievoerders deelden in de klaslokalen en op het schoolplein stickers uit en strooiden met pepernoten.

De actievoerders zelf noemen het geen inval in de school. Ze zeggen dat ze vrolijk verkleed als pieten binnen wandelden om pepernoten uit te delen. Ze spreken van een gezellige actie die ze willen voortzetten in winkelcentra en andere scholen. Ze ontkennen ook dat ze de school zijn uitgezet. Toen een leerkracht bezwaar tegen onze aanwezigheid maakte, zijn we weggegaan, zegt een van hen.

De Zwarte Pieten Actiegroep schrijft op Facebook dat ze naar de school zijn gegaan, omdat "sinds 2015 Zwarte Piet is verboden bij alle scholen van de SPO in Utrecht".

De Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht besloot twee jaar geleden om Sinterklaas op meer dan veertig openbare basisscholen in de stad zonder Zwarte Piet te vieren.

'Verbijsterd'

Jochem Grimmelikhuizen, de directeur van openbare basisschool De Cirkel, zegt in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV "verbijsterd" te zijn. "Een basisschool is niet de plek om actie te voeren."

Toen leerkrachten de actievoerders hadden opgedragen te vertrekken, werden er volgens de schooldirecteur discriminerende opmerkingen naar de docenten gemaakt. "Ga terug naar je eigen land", zouden actievoerders hebben gezegd.

Zwarte Pieten Actiegroep noemt dat een "opgeklopt verhaal". Toch heeft de directeur aangifte gedaan wegens discriminatie en huisvredebreuk.

Premier Rutte vindt het onbegrijpelijk dat mensen actie voeren in de periode van Sinterklaas. "Doe toch normaal." Demonstreren mag uiteraard wel, maar het is zijn persoonlijke opvatting dat dat "niet chique" is. Zeker niet als kinderen daar last van hebben.

Sylvana Simons

Vorige week hebben vier mannen verkleed en geschminkt als Zwarte Piet aangebeld bij Sylvana Simons, meldt de politica zelf op Facebook. Simons was niet thuis, maar de mannen kwamen haar duidelijk intimideren, schrijft ze. "Ze kwamen me wel even 'uitleggen' dat ik 'normaal' moet doen." Simons noemde Zwarte Piet eerder een "racistische karikatuur".

De mannen filmden hun actie en zetten de beelden online, waarbij Simons' adres zichtbaar was. "Dat zij hiermee mij, mijn dierbaren en mijn buren in gevaar brengen, deert hen niet", schrijft Simons. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie.

De Facebookpost van Sylvana Simons

Het AD riep gisteren nog op tot een 'sinterklaasbestand'. De krant pleitte ervoor dat de discussie over Zwarte Piet op de juiste plaats en tijd moet worden gevoerd.

"Als we nu eens samen afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek?", schreef Hans Nijenhuis, de hoofdredacteur van het AD. Deze oproep wordt door meerdere bekende Nederlanders gesteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl