AD.nl
NOS NieuwsAangepast

AD wil een 'sinterklaasbestand'

Het AD roept op tot een 'sinterklaasbestand'. De krant heeft er vrijwel de hele voorpagina voor ingeruimd, waarop een grote mijter te zien is met daarin foto's van BN'ers die de oproep steunen.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis schrijft op de voorpagina dat zijn krant zich eigenlijk helemaal niet wil bemoeien met de discussie over de toekomst van het sinterklaasfeest en geen standpunt wil innemen. Maar hij wil wel dat de juiste discussie op de juiste plaats en tijd wordt gevoerd.

"Als we nu eens samen afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek? Dat is het enige wat we vragen: een sinterklaasbestand", schrijft Nijenhuis.

Dokkum

De krant besloot tot het initiatief na twee gebeurtenissen afgelopen weekend die er volgens Nijenhuis op wijzen dat "de zaak uit de hand loopt". "Eerst die blokkade op de snelweg van demonstranten die op weg waren naar Dokkum. En daarna werd in Dordrecht de deur van het sinterklaashuis dicht gelast."

De AD-redactie kwam op het idee om op te roepen tot een bestand, volgens Nijenhuis ook vanuit de overtuiging dat dit een breed gedragen gevoel is "zowel bij wit als zwart als man als vrouw".

Vernielingen

De krant schrijft dat het niet veel moeite kostte om BN'ers te vinden die er ook zo over dachten. Zoals premier Mark Rutte: "We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december. Je kunt in Nederland heel goed je mening laten horen zonder het feest voor de kinderen te verstoren of vernielingen aan andermans spullen aan te richten."

Acteur Bram van der Vlugt, die jarenlang een belangrijke rol had bij de intocht van Sinterklaas, stoort eveneens zich aan de toon van het debat. "Ik begrijp dat elementen aan verandering toe zijn. Maar het is de manier waarop die wordt gevoerd. Onverzoenlijk, onaangenaam en soms zelfs gewelddadig. Dat is zo in strijd met alles wat het sinterklaasfeest is."

Ook mensen als Erica Terpstra, Karin Bloemen, Wilfred Genee, Henk Fraser, Lee Towers en vlogger Steven Brunswijk (Braboneger) vinden dat de discussie over Zwarte Piet op een ander moment moet worden gevoerd, zodat de kinderen daar niet mee te maken krijgen.

Volwassen discussiëren

De Braboneger vindt dat Zwarte Piet moet veranderen, maar hij wil niet dat er gedemonstreerd wordt tussen de kinderen. "Die discussie is tussen volwassenen en laten we die op een volwassen manier voeren", zegt hoofdredacteur Nijenhuis hierover.

Nijenhuis erkent dat de journalistiek ook debet is aan de polarisatie in het debat. "De oproep is dus ook aan onszelf gericht", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl