ANP
NOS NieuwsAangepast

Actievoerders maken sloten Sinterklaashuis Dordrecht onklaar

De sloten van het Sinterklaashuis in Dordrecht zijn afgelopen nacht door actievoerders gesaboteerd. In de sloten is een metaalachtige stof aangetroffen, waardoor de deuren moeilijk open gingen. Volgens de organisatie valt de schade mee.

Op het pand waren ook stickers met de tekst "Zwarte Piet is racisme" geplakt. Alle stickers zijn verwijderd voordat de organisatie de deuren weer opende voor het publiek, voornamelijk schoolkinderen. Het Sinterklaashuis is een pand van de gemeente waar de Sint zogenaamd woont. Kinderen kunnen daar onder meer een kijkje nemen in de badkamer en keuken van Sint en Piet.

De organisatie weet niet wie achter de actie zit. "Maandag heb ik op sociale media iemand geblokkeerd die een verwarrende en vervelende discussie wilde voeren over Piet, misschien heeft dat ermee te maken", zegt Erik Zindel van de VVV, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het Sinterklaashuis.

Stereotype

Het AD schrijft een anonieme mail in handen te hebben waarin de vermoedelijke actievoerders schrijven dat ze met de actie de opening van het huis wilden vertragen, waardoor er te weinig tijd zou zijn om de Pieten te schminken. "Wij hopen dat Dordrecht net als veel andere steden zal overwegen de stereotyperende eigenschappen van Piet aan te passen", citeert de krant uit de mail.

Daarom verbaast het Zindel dat er in Dordrecht actie wordt gevoerd, omdat het Sinterklaashuis volgens hem probeert bij te blijven bij de discussie over Piet. "Wij noemen Piet bewust al jaren niet meer Zwarte Piet en we hebben Pieten met roetvegen en andere donkere tinten." Ook hebben de Dordtse Pieten geen rode lippen of gouden oorbellen en draagt een deel geen zwarte pruik meer.

Burgemeester Kolff van Dordrecht veroordeelt de actie. Hij zegt dat de politie de zaak onderzoekt. Of de organisatie aangifte doet, weet Zindel nog niet. "We wilden eigenlijk niet te veel ruchtbaarheid aan de zaak geven, maar dat lijkt nu te mislukken. We willen iemand ook niet zomaar de lol geven van alle publiciteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl