Voorstanders Zwarte Piet: 'We zijn met man en macht naar de A7 gereden'
Mitchell van de Klundert
redacteur Online
Mitchell van de Klundert
redacteur Online
"Wij zijn gewone mensen en we hebben op een geweldloze manier voorkomen dat ze tussen onze kinderen gingen protesteren", zegt Martin. De Fries blokkeerde vanmorgen met een paar medestanders een stuk snelweg en hield zo drie bussen met anti-Zwarte-Piet-activisten tegen.
Door de actie bleef bij de intocht van Sinterklaas en zijn metgezellen in Dokkum, een speciaal demonstratievak langs de route vrijwel leeg. Dat er uiteindelijk bijna geen demonstrant te vinden was, kwam door burgemeester Waanders. Zij besloot vlak voor de intocht alle protesten te verbieden, omdat de betogers door de blokkade te laat zouden komen.
Onder begeleiding van de Mobiele Eenheid maakten de bussen rechtsomkeert naar Amsterdam en Rotterdam. Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet is er boos en teleurgesteld over. "Het is gewoon belachelijk dat mensen die vreedzaam van hun rechten gebruikmaken niet mogen demonstreren."
Eigenlijk stonden we bij de Afsluitdijk.
De opstopping op de A7 tussen Joure en Heerenveen duurde 20 minuten. Het handjevol Friezen dat ervoor verantwoordelijk was, werd aangevoerd door Martin. Zijn achternaam wil hij niet vertellen uit angst voor 'escalatie', zegt hij tegen de NOS. Hij raakte geïnspireerd door een oproep van een Dokkumse op Facebook. Zij stelde voor om de anti-Zwart-Piet-demonstranten tegen te houden. Die actie werd donderdag verboden door de burgemeester.
Martin besloot daarna de blokkade, in het geheim, alsnog te organiseren. "Ik ben mensen berichtjes gaan sturen, via whatsapp, sms, mond tot mond, alles eigenlijk. Iedereen kende elkaar en allemaal uit de regio. Het doel was om ervoor te zorgen dat ze niet verder kwamen."
Op zaterdagochtend heeft Martin tien man met auto's bij elkaar. Ze vatten post en wachten af, maar blijken op de verkeerde plek te staan. "Eigenlijk stonden we bij de Afsluitdijk, maar toen kreeg ik ineens een tip dat ze waren gespot op de A6. We zijn toen met man en macht naar de A7 gereden."
Daar gaat de groep voor de bussen rijden. Ze minderen snelheid totdat alles stilvalt. Volgens de politie gebeuren er daardoor ongelukken. "Alles stond plotseling stil. Een paar mensen hebben dat niet op tijd gezien en er waren verschillende kleine kop-staart-botsingen. Dat is bijna niet te voorkomen", zegt een woordvoerder. Er vielen geen gewonden.
De politie heeft laten weten dat met het Openbaar Ministerie wordt overlegd of de veroorzakers van de blokkade strafrechtelijk worden vervolgd. Martin gaat er in elk geval van uit dat zijn actie een staartje krijgt. "Onze kentekens zijn genoteerd, dus we zullen nog wel worden verhoord of zoiets."
Burgemeester Waanders vond het jammer dat ze alle demonstraties moest verbieden. "We hadden voor beide partijen een plek langs de route gereserveerd. Maar de veiligheid van de mensen in Dokkum, de veiligheid van alle mensen in en buiten de stad gaat echt boven alles. Ik ben blij dat in de stad nu een geweldig feest is geweest."
Martin en de groep verzamelden zich na de blokkade en reden naar Dokkum. Maar niet voor de intocht. "Ik kreeg de melding dat er toch activisten in Dokkum waren, daar zijn we toen heen gegaan, maar we hebben niks gedaan. De ME heeft de activisten weggehaald. 15.000 mensen hebben vreedzaam van de intocht kunnen genieten, het was zeer geslaagd."