Beelden van een rakettest op de staatstelevisie in Iran
NOS NieuwsAangepast

Iran waarschuwt Europa en dreigt bereik raketten te vergroten

De tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde zegt dat Iran het bereik van zijn raketten vergroot als Europa een bedreiging vormt voor het land. Generaal Hossein Salami heeft tegen een Iraans staatsmedium gezegd dat het tot nu toe een strategische keuze is geweest om het bereik niet groter te maken dan 2000 kilometer, meldt het Britse persbureau Reuters.

Frankrijk wil met Iran praten over zijn raketprogramma en mogelijk aparte onderhandelingen voeren, onafhankelijk van de nucleaire deal die eerder werd gesloten tussen Iran en de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Of dat de reden is waarom Salami nu zijn opmerkingen maakt, is niet duidelijk. Volgens de generaal heeft Iran de technologische kennis om het bereik van zijn raketten te vergroten. Om Parijs te raken zou het bereik ruim 4000 kilometer moeten zijn.

Defensief

In september kondigde Iran al aan dat het zijn raketprogramma wil uitbreiden. Kort daarna werd bekendgemaakt dat het land een raket had ontwikkeld met een bereik van 2000 kilometer. Het land zegt dat het programma defensief van aard is en niet onderhandelbaar.

Het hoofd van de Revolutionaire Garde, een elite-onderdeel van de Iraanse strijdkrachten, zei onlangs dat 2000 kilometer genoeg is omdat Amerikaanse belangen en troepen in het Midden-Oosten dan binnen het bereik vallen. Een groter bereik was volgens hem niet nodig.

Iran ligt voortdurend overhoop met de VS over het testen en ontwikkelen van zijn raketten omdat die volgens de Amerikanen een schending zijn van VN-resoluties. President Trump legde het land onlangs nieuwe sancties op, maar hij liet de nucleaire deal intact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl