President Iran: we gaan het raketprogramma uitbreiden

De Iraanse president Rohani zegt dat Iran zijn raketprogramma wil uitbreiden. "Wij vergroten onze militaire afschrikkingsmacht. We versterken ons raketprogramma en we zullen daar niemand toestemming voor vragen", zei hij in een toespraak die op tv werd uitgezonden.

Korte tijd later meldde het Iraanse persbureau Tasnim News dat Iran een raket met een bereik van 2000 kilometer heeft ontwikkeld, die meerdere explosieve ladingen tegelijkertijd kan vervoeren. Daarbij werden foto's getoond waarop de raket te zien zou zijn.

De aankondiging komt drie dagen na de kritiek van de Amerikaanse president Trump op het nucleaire akkoord van zijn voorganger Obama en andere landen met Iran. Trump noemde dat akkoord "ontluisterend" en zei dat hij de gemaakte afspraken heroverweegt.

Ook zei hij dat het Iraanse regime "economisch failliet" is en dat geweld Irans belangrijkste exportproduct is. Met dat laatste doelde hij onder meer op de deelname door Iran aan de oorlog in Jemen en Syrië.

De Iraanse president Rohani AFP

In het akkoord uit 2015 staat dat de sancties tegen Iran gedeeltelijk worden beëindigd. In ruil stopte Iran met het verrijken van uranium. Algemeen werd aangenomen dat Iran het verrijkte uranium wilde gebruiken voor het maken van kernwapens.

Vorige maand zei Rohani dat Iran zijn nucleaire programma binnen enkele uren weer in werking kan stellen. Hij reageerde daarmee op opleggen van nieuwe sancties door de VS tegen achttien Iraanse individuen en bedrijven. Kort daarvoor had Trump nog gezegd dat Iran zich aan de afspraken hield.

STER reclame