President Rohani, begin deze maand na zijn beëdiging
NOS NieuwsAangepast

Iran dreigt VS met hervatting nucleair programma

Iran dreigt zijn nucleaire programma te hervatten. President Rohani heeft gezegd dat als de Amerikanen doorgaan met hun dreigementen en het afkondigen van sancties, Iran in staat is dat programma binnen enkele uren weer in werking te stellen.

Rohani voegde daaraan toe dat het Iraanse kernprogramma binnen de kortste keren op een hoger niveau kan staan dan in 2015, toen Iran een akkoord sloot met de wereldmachten over stopzetting van het programma. Iran stopte met het verrijken van uranium in ruil voor de beëindiging van de internationale economische sancties.

Tegelijkertijd zei de president dat het de bedoeling van Iran is zich te houden aan de afspraken met de supermachten.

Amerikaanse sancties

De Amerikaanse regering kondigde onlangs nieuwe sancties af tegen Iran. Ze zijn gericht tegen 18 individuen en bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van raketten, het verkrijgen van wapens en de diefstal van software. Vlak voor de afkondiging van de sancties had president Trump erkend dat Iran zich houdt aan de afspraken over de nucleaire activiteiten.

In zijn verkiezingscampagne viel Trump steeds de nucleaire overeenkomst met Iran aan en hij beloofde die op te zeggen als hij eenmaal in het Witte Huis zat.

In een begeleidende verklaring over de sancties stond dat de Amerikaanse regering bezorgd blijft over "de kwaadaardige activiteiten van Iran in het Midden-Oosten, die de de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio ondermijnen".

Volgens de VS zijn Iraanse testen met ballistische raketten een inbreuk op het nucleaire akkoord, maar Iran zegt dat die niets met het akkoord te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl